Canon TS-E 24/3,5 L II
Canons version II av TS-E 24/3,5. Största skillnaderna mot föregångaren är att denna går att tilta och shifta i samma led, samt kortare närgräns och därmed större förstoring. Den gamla versionen kunde bara tilta och shifta samtidigt i olika riktningar. Filtergängan har också ökat från 72 till 82 mm.
Manuell fokusering gäller som vanligt på alla Canon TS-E objektiv. Tilt betyder att optikens skärpeplan går att luta/snedställa, och shift gör den höj och sänkbar.
Allmänt
Optiken är byggd till större del i metall och känns mycket gedigen. Bra mekanisk känsla i fokusering och tilt/shift funktionerna. En liten positiv detalj är att ratten för tilten är större än vanligt, vilket gör att den är inga problem att använda även om man har handskar på sig. Shift funktionen har lite mindre ratt, men den är man inte lika beroende av som tilt-ratten. Shiften går bra att trycka lite lätt i önskad riktning med bra precision, man behöver alltså inte vrida på ratten i alla lägen.
Bildkvalité
Det första jag märkte med detta objektiv var att exponeringen påverkades inte i lika hög grad vid ändring av skärpeplanet, som det gör med äldre versioner av TS-E objektiv. Det verkar helt enkelt som att objektivet kommunicerar bättre än tidigare med kameran och kompenserar till viss del automatiskt. Bra, för det ger en egenskap mindre att tänka på.
Bra skärpa till större del av bilden mellan f/3,5 till f/5,6. Superb skärpa över hela bilden mellan f/8 till f/16. Ovanligt låg diffraktion och fullt användbar även på f/22. Skärpan bibehålls också betydligt bättre än tidigare version i tiltade och shiftade lägen, gäller även i ytterlägena. Vinjettering synbar på största öppning, och väldigt låg på övriga bländare. I stort sett raktecknande, och någon kromatisk aberration har vi inte lyckats hitta. Detta är en oerhört bra vidvinkeloptik, och optiskt snäppet vassare än Canons EF 24/1,4L II USM.
Varför tilt och shift?
Här nedan kan du se några bildexempel på vad man kan göra med tilt & shift objektiv. I de tre översta bilderna ville jag komponera bilden så att grillstugan hamnade i övre vänstra hörnet, och med fokus på de små granarna för att få bästa möjliga skärpa på förgrunden. Utan tilt/shift-funktion är det i detta fall omöjligt att få skärpedjupet att räcka till över hela bilden med bara en exponering, men det går alldeles utmärkt med förställbara objektiv som detta. Sen kan man också använda tilt för att skapa kortare skärpedjup. Det är bara att tilta åt motsatt riktning från skärpeplanet.

Objektivet ej förställt men rejält nedbländat och kameran lutad en aning framåt, med resultat att trädstammarna lutar lite utåt i bild, och skärpedjupet räcker inte till stugan i bakgrunden trots bländare f/16. Slutartid 5 sekunder.

Samma motiv som ovan men med kameran i våg och ingen förställning på optiken. Med resultat av mer lodräta träd, men stugan hamnade för långt ner i bild och himlen framträder mer, samt att granarna i förgrunden blev kapade nertill. Skärpedjupet räcker inte fram till stugan här heller trots nedbländat ytterligare ett steg till f/22. Slutartid 10 sekunder.

Denna bild blev som önskat med rätt komposition, mer lodräta träd och maximal skärpa över hela bilden. Genom att tilta och shifta optiken i samma riktning nedåt i rätt mängd, så rätade träden upp sig och skärpeplanet följer backen hela vägen från förgrund till bakgrund. Jag kunde också välja en större bländaröppning för att komma ifrån diffraktionsproblemen som uppstår vid mindre öppningar, vilket annars resulterar i kortare skärpedjup. Att slutartiderna blir kortare med större bländare är också oftast bara en fördel. Det ger mindre risk för rörelseoskärpa när det blåser och sensorn blir mindre varm, vilket minskar risken för brus och pixelbortfall (heta pixlar). Bländare f/11 och slutartid 2 sekunder, 12mm shift och 4 grader tilt.

Bländare f/11, och 3 grader tilt. Kameran lågt placerad och svagt lutad i nedgående riktning.

Bländare f/11 och 10mm shift. Kameran högt placerad och utan lutning.

Bländare f/5,6. Ingen tilt/shift.

Bländare f/11, och 6 grader tilt. Kameran lågt placerad och kraftigt lutad mot marken.

Bländare f/11, och optiken tiltad mot marken ca 2 gader. Kameran lågt placerad lite lutad neråt.

Bländare f/11. Ingen tilt/shift.

Bländare f/16, tiltad 4 grader och kameran placerad mycket nära marken svagt lutad neråt.

Klicka på bländartalen för att se bilden i full storlek: f/3,5 | 5,6 | 8 | 11 | 16 | 22
Slutsats
Det är bland annat objektiv som detta som gör att jag tycker fotografering är så otroligt givande och roligt att hålla på med. Man verkligen känner att man själv tar kontrollen över bildskapandet och det resultat man vill uppnå, istället för att prylarna eller någon automatiserad teknik gör det. Tilt-shift objektiv är dock sällan lämpliga om man fotograferar rörliga motiv. Det krävs oftast att kameran står på ett stadigt stativ, och man får i regel ta god tid på sig för varje bild, speciellt om man vill nå maximal skärpa över hela skärpeplanet och utnyttja båda funktionerna. Det kan ta lite tid att lära sig använda funktionerna för att få det resultat man är ute efter, men lite övning ger ju oftast färdighet.
Canon TS-E 24/3,5L II är ett fantastiskt bra verktyg för dig som har behovet av en mycket skarp och vältecknande vidvinkel, dessutom med tilt/shift funktion.
Testad av Mats 2014-01-10.
Bilderna tagna med en Canon EOS 5D Mark III.