Många är vi som varmt välkomnar detta nytillskott till Nikons objektivsortiment. Den tidigare modellen AF-S 300/4 IF ED har levt vidare långt längre än många förväntat sig, men nu kommer ett alternativ som har mycket nytt både utanpå och inuti.
Bland annat genom användning av fasfresnellinselement har man kunna uppnå både högre optiska prestanda, ett mycket kompaktare format och en klart lägre vikt. Det handlar om hela 75 mm som man sparat in på objektivets längd och vikten har man fått ner med nästan 700 gram. Detta gör optiken till den just nu lättaste fasta 300 mm-optiken för kameror med fullformatssensor.
Antireflex
Nytt jämfört med föregångaren är även att man nu har nya ytskikt att tillgå. Därför är linselementen i AF-S 300/4 PF ED behandlade med Nikons Nano Crystal-antireflexbehandling som effektivt reducerar graden av reflexer och ströljus i optiken. Den främre menisklinsen (skyddslinsen) är även behandlad med Nikons Fluorine-ytskikt som effektivt stöter bort smuts- och vätskepartiklar från linsytan och förenklar linsrengöring.
Förutom en mycket lägre grad av kromatisk aberration ger optiken även högre skärpa och högre kontrast än sin föregångare.
Phase Fresnel, PF
Denna teknik är ny i Nikons objektiv och debuterar i AF-S 300/4 PF ED, mer information hittar du här ->>
Elektroniskt styrd bländare
Ännu en viktig nyhet jämfört med föregångaren är att man nu har en elektroniskt kontrollerad bländare. Nikon har traditionellt en helt mekanisk bländarmekanism i sina objektiv. Denna regleras via en metallarm i kamerahuset som i sin tur kopplar mot en metallarm innanför objektivets bajonett. Inne i optiken finns ytterligare mekanik för att överföra denna rörelse till bländarens lameller. Denna teknik fungerar generellt mycket bra, men framförallt när det handlar om snabba bildserier och snabba skiften mellan olika bländarvärden har den begränsningar. För att uppnå högre hastighet och större precision i dessa lägen har nya AF-S 300/4 PF ED en helt elektronisk bländarstyrning som verkar genom en elektromagnetisk bländarmekanism. Genom denna teknik uppnår man jämnare exponeringar från bild till bild, även vid snabba serietagningar.
Dessa kameror är kompatibla med detta objektiv: Nikon D5, D4-serien, D3-serien, Df, D810, D810A, D800-serien, D750, D700, D610, D600, D500, D300 serien, D7200, D7100, D7000, D5500, D5300, D5200, D5100, D5000, D3300, D3200, D3100 (samt nya framtida modeller från 2018 och framåt).
Med äldre Nikonhus fungerar autofokus, men det kommer inte vara möjligt att att välja en mindre bländaröppning än f/4.
Allmänt
Objektivet känns och är mycket välbyggt med fin känsla i fokuseringen. Objektivet har innerfokusering och växer inget på längden vid fokusering. Knapp för fokusbegränsning finns också. Medföljande motljusskydd är ej blomformat för dig som undrar. Nikon skickar tyvärr inte med något stativfäste, men samtidigt känns det som att ett stativfäste förtar lite av fördelarna med det smidiga formatet och den effektiva stabiliseringen. En sådan här optik använder man mer än gärna på fri hand, fast stativ är förstås många gånger nödvändigt och i sådana fall ger stativfästet betydligt bättre jämvikt än kamerans stativfäste. Objektivet är kompatibelt med Nikons konvertrar, och i bilden nedan kan du se en jämförelse både utan och med konvertrar. Klicka på bilden om du vill sen den i full storlek:
Stabilisering
VR (Vibration Reduction) är numera standard på de flesta av Nikons zoomar och teleobjektiv med fast brännvidd. Det saknades i den äldre versionen av 300/4 och det är en av de viktigaste förbättringarna i denna nya version. Tekniken går framåt för varje objektivgeneration och ger nu en stabilisering som motsvarar upp till hela 4,5 steg kortare slutartid! AF-S 300/4 PF ED har även ett sportläge som medger att man kan följa snabbrörliga motiv med panorering, samtidigt som man får en tillräcklig stabil sökarbild för att autofokus ska fungera optimalt. Genom detta kan man uppnå skakningsfria bilder utan att tappa autofokus- eller seriebildtagningsprestanda även vid actionfoto.
Rally de Catalunya 2015, Nikon 300mm PF - fantastisk autofokus! Taget med Nikon D4S. Av de ca 1600 rallybilder vi tog under testet är väldigt få oskarpa pga missat fokus. Tillsammans med nyare Nikon kamerahus levererar detta objektiv otroligt bra. (Bilden är redigerad och beskuren)
Otroligt bra fokusering och skärpa på full öppning, Rally de Catalunya 2015. Bilen kommer emot mig som fotograf i ca 150 km/h här och med seriebildtagning och grupperad, följande fokus så var det "bara" att låta kameran arbeta. (Bilden är redigerad och beskuren).
Bildkvalité
Skärpan är till stor del av bilden riktigt bra redan på bländare f/4, och bländar man ner ett steg blir det knivskarpt. Vinjettering, distorsion och kromatisk aberration går att finna om man lägger ner sin själ på att leta, men det förekommer på obetydliga nivåer och inget som lär märkas vid normalt bruk. Objektivet ger också en mjuk och fin bokeh. Bildkvalitén är mycket hög och klart bättre än jag vågat hoppats på.
Nu börjar våren närma sig även på dessa breddgrader och det är inte bara vi människor som njuter av det fina vädret. Djurbilderna nedan är tagna på fri hand och i förbifarten, vilket innebär att de kanske inte är så skarpa som de skulle kunna vara under mer optimala förhållanden. Men för att hinna ta sådana bilder gäller det att vara på alerten och objektivets snabba autofokus och dess smidiga format var helt klart en bidragande orsak till denna spontana djurplåtning.
Bländare f/4. Denna bild är beskuren.
Bländare f/5,6.
Bländare f/4.
Bländare f/5,6. Fokus ligger på hästen i förgrunden.
Bländare f/4.
Bländare f/4.
Bländare f/4.
Bländare f/4.
Bländare f/4. Pippin som satt på pinnen hann tyvärr dra iväg innan jag fick upp kameran, men bilden visar istället bokeh:n av en hyfsat stökig bakgrund.
Bländare f/4. Hackspetten var ganska blyg och ville inte gärna vara med på bild.
Bländare f/4.
Bländare f/4.
Bländare f/4.
Klicka på bländartalen för att se bilden i full storlek: f/4 | 5,6 | 8 | 11 | 16
Plus
+ Mycket bra skärpa redan på full öppning
+ Knivskarp på f/5,6
+ Låg vinjettering
+ Knappt märkbar distorsion
+ Försumbar kromatisk aberration
+ Fin bokeh
+ Snabb och tyst autofokus
+ Effektiv stabilisering
+ Gediget byggd
+ Vädertätad
+ Kompatibel med Nikons konvertrar
+ Förhållandevis liten och lätt
+ Motljusskydd ingår
Minus
- Enda nackdelen jag kan komma på är att stativfästet RT-1 ej medföljer (men finns som extra tillbehör, hittas under tillbehörsfliken ovan)
Slutsats
Måste erkänna att jag först var lite smått orolig att objektivets kompakta format skulle vara på bekostnad av bildkvalité och funktion, men den oron var helt obefogad och det här är ju precis vad jag längtat efter! En mycket skarp och relativt ljusstark teleoptik med effektiv stabilisering och snabb fokusering i ett väldigt behändigt format. Suveränt! Det är sådana här objektiv som gör att man börjar längta tillbaka till Nikon igen.
Testad av Mats 2015-03-11, samt Tobias Lethinen som tog med sig objektivet till Rally de Catalunya 2015 och Johannes i Filmen nedan:
Du kan byta in din befintliga utrustning hos oss och ta nästa steg i din resa som kreatör. Vi har lång erfarenhet av secondhandköp och försäljning så du kan tryggt vända dig till oss både när du vill köpa begagnad kamera eller när du vill sälja den. Kontakta oss på inbyte@cyberphoto.se för vidare information!
Nikon är en stor aktör inom foto med många nöjda användare världen över. 2017 är ett jubileumsår då man firar imponerande 100 år som företag. Hos oss på CyberPhoto hittar du alla tänkbara Nikon kameror, vi har även alla typer av objektiv som du kan behöva för din Nikon systemkamera. Det senaste tillskottet i utbudet är Nikons actionkameror KeyMission som är tåliga och spelar in video i 4K-upplösning. CyberPhoto är betrodda att vara en Nikon Professional Dealer vilket betyder att du som arbetar professionellt med deras produkter kan få tillgång till och hjälp med hela Nikons professionella utbud hos oss.
Vi använder cookies för att göra ditt besök så enkelt och trivsamt som möjligt. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du det.
Läs mer om Cookies här.