Tamron AF SP 24-70/2,8 Di VC USD G2
En helt ny version av Tamrons erkänt fina 24-70/2.8, som tack vare dubbla microprocessorer nu har en ännu effektivare bildstabilisering.
Den ena processorn ansvarar enbart för autofokus, som liksom tidigare drivs av en tyst ultraljudsmotor (Ultrasonic Silent Drive, USD) men genom den högre beräkningskraften får en snabbare och noggrannare skärpeinställning. Den andra processorn är speciellt dedikerad för bildstabiliseringen och klarar nu att kompensera kameraskakningar upp till fem steg längre slutartider, än man normalt klarar att fotografera på frihand.

Egenskaper:
- Normalzoom 24-70mm med ljusstyrka f/2,8
- 7 linselement i 12 grupper
- 3 linselement av XR-glas och 2 av LD-glas
- 4 asfäriska linselement
- Bildstabilisering som klarar upp till fem steg längre slutartider
- USD-motor (Ultra Sonic Silent Drive)
- Snabbare och säkrare autofokus tack vare dedikerad processor
- eBand-coating (antireflexbehandling)
- Vädertätningar och frontlins med fluorine-behandling
- Elektromagnetisk bländare för både Canon- och Nikon-kameror
- Kompatibel med Tamron TAP-in Console

Brännvidd 70mm, bländare f/4.
Elektronisk bländarstyrning (Nikon)
En nyhet är att optiken nu har elektronisk bländarstyrning även på Nikon-modellen, vilket ska innebära mer exakt bländarkontroll och därför jämnare exponering från bild till bild - speciellt synligt vid serietagningar. Nikon-kamerahus äldre än ~2005 har inte stöd för elektronisk bländarstyrning och fungerar inte fullt ut med denna optik, det går bland annat inte att justera bländarinställningen. Säkerställ detta innan du köper objektivet, om du är osäker. (Alla objektiv till Canon EOS har elektronisk bländarstyrning och alla EOS-hus stöder detta).

Brännvidd 24mm, bländare f/11.
Allmänt
I likhet med övriga objektiv i Tamrons nya SP-koncept är SP 24-70/2,8 Di VC USD G2 skyddad mot damm- och fuktskydd, för användning även i lite mer krävande miljöer. Förutom tätningar runt om konstruktionen så har frontlinsen fått en fluorbehandling, för att verka fukt- och smutsavstötande. Objektivet känns mycket välbyggt med bra känsla i fokuseringen, men zoomreglaget går kanske inte så jämnt och smidigt som det skulle kunna göra, om man nu ska vara extra petig. Vid zoomning växer objektivet med ca 3,4 cm på längden. Motljusskydd ingår.
Bildstabiliseringen är fantastiskt effektiv, upp till 5 steg längre slutartider än normalt. Jag lyckades få skarpa bilder utan stativ eller annat stöd på 1/3 sekund slutartid (med en Nikon D810 fullformatskamera) på 70mm brännvidd, och ifall man är rejält stadig på handen är det säkert inte omöjligt med ännu lite längre slutartider. Autofokussystemet har blivit snabbare och mer exakt tack vare nya processorer och algoritmer.

Brännvidd 70mm, bländare f/2,8.
Bildkvalitet
I centrum och till stor del av bilden är skärpan mycket hög direkt på f/2,8. Det är svårt för ögat att se någon nämnvärd skillnad i mitten vid nedbländning, bortsett från att kantskärpan ökar i takt med mindre öppningar ner till f/8. Bäst resultat från kant till kant blir det alltså på f/4-f/8 beroende på brännvidd och fokusavstånd.
Tunnformig distorsion uppträder som brukligt på 24mm, övergår sedan till i stort sett raktecknande runt ca 35-50mm, och vid 60-70mm förändras det till en svagt kuddformig variant istället. Det är som vanligt inte helt fritt från lateral kromatisk aberration, men det syns bara i extrema fall och håller sig på en försumbar nivå. Objektivets kanske svagaste egenskap är att det vinjetterar rätt kraftigt på f/2,8, och speciellt på korta brännvidder.
Motljusegenskaperna är jämförelsevis mycket bra, och dess bokeh snyggare än vanligt bland liknande zoomar.
Konkurrenten Sigma
Jämfört med närmaste konkurrenten Sigma 24-70/2,8 DG OS HSM ART så ger Tamron SP 24-70/2,8 Di VC USD G2 överlag aningen bättre kantskärpa, och mest märkbart på 60-70mm och i nedbländat läge. Tamrons ger också ett bättre väderskydd samt effektivare bildstabilisering. Medan Sigman i sin tur vinjetterar mindre på full öppning inom de vidvinkliga brännvidderna. I övrigt är det mer marginella skillnader och priset är i skrivande stund detsamma.
Plus- och minus-egenskaper samt slutsats finner du som vanligt längst ner.

Brännvidd 70mm, bländare f/2,8 (det är verkligen inte varje dag man stöter på ett bananträd i norrland :-)

Brännvidd 52mm, bländare f/8.

Brännvidd 24mm, bländare f/16.

Brännvidd 24mm, bländare f/11 i direkt motljus.

Brännvidd 70mm, bländare f/4.

Brännvidd 24mm, bländare f/5,6.

Brännvidd 24mm, bländare f/10.

Brännvidd 38mm, bländare f/11.

Brännvidd 24mm, bländare f/2,8
Samma motiv som ovan på 24mm f/8 ->>
Samma motiv som ovan på 50mm f/2,8 ->>
Samma motiv som ovan på 50mm f/8 ->>
Samma motiv som ovan på 70mm f/2,8 ->>
Samma motiv som ovan på 70mm f/8 ->>

Brännvidd 70mm, bländare f/2,8.

Brännvidd 56mm, bländare f/7,1.

Brännvidd 24mm, bländare f/2,8.

Brännvidd 24mm, bländare f/16.

Brännvidd 70mm, bländare f/5,6.

Brännvidd 70mm, bländare f/4.

Brännvidd 58mm, bländare f/11.
Plus
+ Mycket bra skärpa till stor del av bilden på f/2,8 över hela zoomomfånget
+ Mycket bra skärpa över hela bilden runt f/4 till f/11
+ Ljusstyrka f/2,8 genom hela zoomomfånget
+ Välkorrigerad kromatisk aberration
+ Fin bokeh
+ Bra motljusegenskaper
+ Autofokuserar tyst, snabbt och träffsäkert (med våran Nikon D810)
+ Mycket bra och effektiv bildstabilisering
+ Känns robust byggd med med fin känsla i fokuseringen
+ Väderskyddad konstruktion
+ Kompatibel med Tap-in console för firmware-uppdatering, AF-justering m.m.
+ Mycket prisvärd med tanke på vad Canon och Nikons motsvarigheter kostar
+ Motljusskydd ingår
Minus
- Kraftig vinjettering på största bländaröppning, och särskilt på 24mm
- Relativt påtaglig distorsion på 24mm
Slutsats
Tamron har faktiskt lyckats med det jag förväntade mig att Sigma skulle göra med sin nya 24-70/2,8 ART. Med SP 24-70/2,8 Di VC USD G2 får man idag den mest effektiva bildstabilisering bland 24-70mm normalzoomar, samt lite bättre väderskydd och bättre kantskärpa på längsta brännvidd än t ex Sigmas ART-version. Priset är just nu detsamma som Sigman, och både Sigma och Tamron ligger i en märkbart lägre prisklass än Canon och Nikons motsvarande, som presterar relativt likvärdigt på de flesta punkter. Men för att förtydliga det hela så är skillnaderna vid praktisk fotografering väldigt små och något som förmodligen många användare aldrig skulle märka av. Alla dagsaktuella 24-70mm f/2,8 -zoomar presterar mycket bra, och alla har de självklart sina för och nackdelar, dock bara på lite olika områden.
Tillsammans med SP 70-200/2,8 Di VC USD G2 har nu Tamron skapat två riktigt bra och prisvärda zoomar som ger bildkvalitet, stabilisering och byggkvalitet lite utöver det vanliga och som tål att jämföras på "pixelnivå" med de bästa zoomarna på marknaden. Tamron SP 24-70/2,8 Di VC USD G2 är min nya favorit bland normalzoomar och något jag absolut kan rekommendera!
Testad av Mats 2017-08-25.
Bilderna ovan tagna med en Nikon D810.