Sirui T-1204XL + kulled E-10 
Utgången modell som inte säljs längre
 

Sirui T-1204XL + kulled E-10

Sirui T-1204XL är ett robust resestativ byggt i kolfiber och levereras komplett med en E-10 kulled. Stativet är 53cm ihopfälld och har en maxhöjd på 160cm med mittpelaren utdragen. Detta gör att även längre fotografer kan använda detta stativ. Det ingår även en kort mittpelare på 14cm som används vid makrofotografering. Fördelen med ett kolfiberstativ är att du får en hög maxbelastning på 8kg och en stativvikt på endast 1kg och kulleden E-10 väger 0,3kg så totalvikten hamnar på 1,3kg. Stativet levereras i en vadderad väska som går att bära över axeln.

Kvalitet
Det första jag lade märke till var den goda kvaliteten på kolfibret och dess yta och den goda känslan på låsningarna av benens sektioner samt kulledens precision. Jag har provat många stativ och måste säga att Sirui T-1204XL ligger högt i kvalitetskänsla och även om Sirui T-1204XL kostar en del så känns det ändå mycket prisvärt. Hur mycket jag än älskar kolfiber med ögat så har det en funtionalitet, det blir lätt och det blir stabilt. Precis det man vill få ut av ett stativ. Sirui T-1204XL klarar även tyngre spegelreflexkameror lika lätt som en spegelfri kamera. Jag försökte att hitta fel och brister på stativet men desto mer jag försökte ju mer började jag inse vilken hög kvalitet stativet har och hur prisvärt det är. Många fotografer vill kanske inte investera i något som helt enkelt bara ska stå still, men har man köpt ett stativ i denna kvalitetsnivå så inser man snabbt att det var värt de extra kronorna. Kvalitet betyder inte bara att den fungerar bättre utan också att den håller längre och troligen så sparar du pengar för att stativet håller längre. Sirui T-1204XL har även 6 års garanti så en lång livslängd är garanterad.

 

Makro
Den mycket korta mittpelaren är praktisk för makrofotografer eller dem som vill ta bilder lågt men stadigt. Stativet blir så lågt som 22cm från mark till toppen av kulleden. Detta gör Sirui T-1204XL till ett mycket mångsidigt stativt. Det finns stativ som kanske kommer lägre än detta men med tanke på att det har en maxhöjd på 160 och är så lätt finns det inte många i samma klass som detta. Makrofotografer brukar oftast arbeta ute i naturen, och för att hitta de där speciella bladen, insekterna, eller stubbarna som i detta fall så måste man vandra en bit och med ett stativ på bara 1.3kg så underlättar det bärandet mycket. Många tänker att ett kilo hit eller dit inte har så stor betydelse men fotografer som har vandrat i timmar och otaliga gånger packat upp och ned ett stativ vet att endast några hundra gram kan göra stor skillnad.

 

Stadigt
Sirui E-10 kulled ingår och har minst samma kvalitet som stativet, det känns väldigt stadigt och alla låsmekanismer går mjukt. Det bästa stativet som finns är det man har med sig eftersom om du har ett för tungt eller ett för stort stativ kommer du inte vilja bära runt på det. Ett kolfiberstativ är därför ett måste för mig, varför skulle jag vilja bära runt på ett stort och tungt stativ när jag kan ha ett kolfiberstativ som är lätt och smidigt. Bilden nedan är ett bra exempel på hur jag gillar att använda stativ, utmana möjligheterna och använda det så smart som möjligt och jag blev återigen förvånad över stativets möjligheter. Visst, de flesta stativ fungerar på samma sätt men att ett stativ klarar att vara smidigt, lätt, och fram för allt stadigt är inte alla som kan, vilket gör just detta stativ till ett av de bättre.

 

Flexibelt
Benen är vinklingsbara i tre steg 23, 53 och 86 grader för maximal användbarhet och du kan naturligtvis ställa benen steglöst inom dessa områden också men då är de inte låsta. På bilden här ovan har jag benet låst i det sista läget vilket gör att stativet står lika stadigt som om det skulle stå med alla tre benen på marken. Att kunna låsa benen i princip vertikalt har många fördelar och man får så många fler möjligheter och det förblir stadigt. Benen har fyra sektioner som justeras med vridlås. Den sista sektionen har längdmarkörer för att underlätta. Längdmarkörerna insåg jag kan vara mycket nytta vid landskapsfotografering eftersom det handlar mycket om placering kan man hitta ett bra läge och ta notering hur stativet stod, testa några andra olika placeringar och om man inte hittar en bättre plats kan man gå tilbaka till samma ställe och använda samma mått man hade så sparar man tid för att slippa hitta samma placering en gång till. 

 

Damask
Två av benen är vadderade för bättre och skönare grepp vilket man verkligen vill ha vid lägre temperaturer. Många stativ har endast ett grepp på tre ben men oftast lyfter man stativet med två händer och där är det väldigt bra med två för både ett bättre grepp och skönare vid lägre tempraturer. Sirui T-1204XL fungerar till det du ska fotografera, nästan oavsett vad det än är. Ska du fotografera porträtt så är stativet tillräckligt högt och ska du fotografera en myra så är det tillräckligt lågt. Ska du fotografera landskap ställer du bara upp stativet som du tycker är lämpligt och för att underlätta så har kulleden ett litet vattenpass som hjälper dig att få en rak och fin horisont.

Slutsats
Jag ger Sirui T-1204XL betyget toppklass. Stativet och den medföljande kulleden håller båda mycket hög klass på både stabilitet och byggkvalitet. Sirui T-1204XL är tillräckligt smidigt att du alltid kan ha det med dig och tillräckligt stabilt för att passa de flesta typer av fotografer.

Testad av Mikael Lövgren 2016-04-25

 

  
Rekommenderade tillbehör
  
  
Stativtyp 4-bensektioners trebensstativ med vridlåst mittpelare och kulled
Material Kolfiberkomposit med detaljer i lättmetall, stål och syntetmaterial
Höjd ihopfälld 46,5 cm
Maxhöjd 160 cm
Maxhöjd utan uppdragen mittpelare  132 cm
Minimumhöjd  14 cm
Gängdimension stativhuvud
3/8''- och 1/4"-skruv på stativ (vändbar) 1/4"-skruv på kulled (mot kamera)
Benlåsning Vridlås
Vikt  1,3 kg, stativ 1 kg kulled 0,3 kg
Max belastning  12 kg stativ, 8 kg kulled
Rekommenderade tillbehör
  
  
Med reservation för prisförändringar eller eventuella fel
© CyberPhoto 1995 - 2018