Canon Powershot G1 X
Nu har kompaktkameran som många proffs och avancerade hobbyfotografer drömt om i många år, äntligen kommit! G1 X är en relativt liten kamera. Mycket välbyggd med chassi och skal mestadels i metall. Mer än 6 gånger större sensor än tex Canon Powershot G12. 14 Mpixel sensor samt mycket bra signalbehandling, och inte nog med det! Canon har försett den med ett skarpt och vältecknande 28-112mm zoomobjektiv.
- 14 Mpixel CMOS-sensor (18,7x14mm)
- DIGIC 5-processor
- 4x zoom motsvarande 28-112 mm
- ISO 100-12800
- 4,5 b/sek upp till 6 bilder i full upplösning (JPEG)
- Full HD (1080p) med optisk zoom och stereoljud
- Intelligent IS identifierar fotograferingssituationen och väljer ett av 7 stabiliseringslägen
- Möjlighet till rutmönster och elektroniskt vattenpass på skärmen
Svensksåld
Denna kamera köper vi direkt från Canon i Sverige. Levereras med svensk snabbguide i pappersform, fullständig svensk bruksanvisning på CD-skiva.
Testad:
Hastighet
Kameran startar snabbt, under en halv sekund. Mellan bilderna tar det ca 1 sek, och med blixt ca 2 sekunder. Fokuseringen tar ca 0,5 - 1 sekund beroende på motiv och kontrast, ungefär som de allra flesta kompakter idag. Inga problem att hitta fokus även om ljuset tryter tack vare bra AF-hjälpbelysning, och inom belysningens räckvidd förstås. Sekvenstagning i normalt läge ligger på ca 2 b/sek, men bland de färdiga programautomatiklägena finns möjligheten att ta 6st bilder med hastigheten av 4,5 b/sek.

LCD-skärm & sökare
Vridbar skärm som ger en mycket skarp, kontrastrik och tydlig bild. Möjlighet till rutmönster och vattenpass på skärmen, som underlättar att hålla kameran rakt finns också. Genomsiktssökaren är av samma modell som sitter i G12:an, dvs liten och oansenlig, men kan vara bra att ha i vissa lägen. Menyerna har samma upplägg som övriga Powershot modeller som tex G12, S100 m.fl.

Känsla
G1 X känns mycket gedigen och välbyggd. Skönt grepp och bra känsla i knappar och rattar. Blixten fälls upp manuellt med en liten knapp bakom blixten, för att stänga den trycker man bara lite lätt med fingret ovanpå blixten.

Stabilisering
Fungerar mycket bra och det syns tydligt på skärmen hur den arbetar i teleläget, 3-4 steg längre slutartid än normalt är fullt möjligt.
Video
Kameran filmar som bäst i full HD1920 x 1080 (med 24 bilder/sek så länge minnet räcker, men med begränsningen maximalt 29,59 minuter i HD, eller 1tim/4GB med lägre upplösningar). Givetvis kan man välja lägre upplösningar också som VGA eller 1280 x 720, samt iFrame format (vilket oftast underlättar att visa och redigera film på datorn). G1 X kan zooma optiskt i filmläget. Start och stopp sker numera med hjälp av en egen knapp på baksidan av kameran. Slow motion funktion saknas. Filmkvalitén ser överlag riktigt bra ut, och kameran jobbar relativt tyst och smidigt. Autofokus fungerar kontinuerligt och ljudet är som vanligt i stereo. Men ett svagt bakgrundsbrus får man alltid räkna med i dessa filmkunniga kompaktkameror, och går inte att komma ifrån eftersom det saknas ingång för extern mikrofon. För extern uppspelning via exempelvis HD-TV så är den försedd med HDMI kontakt typ C-mini (HDMI-kabel medföljer ej).

Kompetent
G1 X riktar sig i första hand till proffsfotografer och avancerade amatörer, och givetvis har den då de flesta manuella inställningar man normalt behöver för kreativ fotografering, såsom bländar/slutar automatik och manuell exponering etc. Brusreduceringen har inte gått att påverka i tidigare G-modeller, nu kan man välja standard, hög eller låg. Detsamma gäller dynamiska omfånget, kameran kan automatiskt korrigera partier som riskerar att frätas ut i högdagrarna. Men alla sådana mjukvarumässiga autofunktioner fungerar bara på bilder tagna i JPEG. Övriga intressanta funktioner är bl.a. HDR, där kameran tar 3 bilder och lägger ihop dem till 1st med större dynamiskt omfång, samt ND-filter som ger 3 steg längre slutartider.
RAW
Är nästan ett måste i en kamera som riktar sig till avancerade fotografer. Bra att det också stöds av Canons programvara Digital Photo Professional 'DPP' för RAW hantering. En stor fördel också för alla som är van vid Canons RAW program som ingår till alla deras kameror med RAW. Kameran kan även spara RAW och JPEG unisont.
Macro
Kortast möjliga närgräns i vidvinkelläget är 20cm, och 85cm i maximalt teleläge. Det är lite väl långt ifrån för min smak, och den enda plump i protokollet som jag ser det. Men jag förlåter Canon för det, fortsätt läs så förstår du varför.
Slutsats
Canon Powershot G1 X är enligt vår mening den absolut bästa och mest användbara kompakten som går att frambringa just nu i skrivande stund. Med nästan lika stor sensor som systemkamerornas APS-C sensorer (18,7x14mm mot 22,3x14,9mm), och måttligt antal pixlar (14Mpixel), så har Canon äntligen lyckats skapa en kompakt som duger även för ett stort antal fotografer av den kräsnare sorten. Zoomobjektivet presterar mycket bra över hela bilden och på samtliga bländare. Den lider inte av lika tydliga diffraktionsproblem som tex Micro 4/3 kamerorna gör, detta beror mest på att de har en mindre sensorstorlek. Med G1 X kan man lugnt välja minsta bländare f/16 utan att bilden blir för mjuk och luddig. Imponerande bra! Optiken är i stort sett fri från kromatisk aberration, och distorsionen är försumbar. Brusnivåerna på höga ISO är fullt jämförbara med DSLR-APS-C kameror. Bra vitbalansering. Se testbilderna tagna under testbilder fliken här ovan.
För dig som har höga krav på bildkvalité, och behöver framförallt en mindre kamera kanske som komplement till ditt nuvarande kamerasystemet, kan jag ge ett kort råd: Köp G1 X!
2012-02-02. Testad och text skriven av Mats Ylinikka.