Bloggpost

2023-08-31

Fotohistoria: Hensoldt Reporter

X40866_1.jpg

Vi har fokuserat på sällsynta kameror under 2023 och veckans kamera är även den sällsynt. Tillverkad i Italien och även såld under tyskt namn. Totalt tillverkades under 1500 exemplar av denna kamera och då inräknat både dess italienska och tyska namn.

Hensoldt Reporter tillverkades omkring 1954 av ISO, Industria Scientifica Ottica i Milano, Italien. Den såldes också som ISO Reporter. Detta är en 35mm kamera med kopplad mätsökare som ger 24x36mm negativ. Objektivet på detta exemplar är en Hensoldt Arion 50mm f/1,9.

Hensoldt Reporter har en fokalplansslutare med tyggardiner som klarar hastigheter från 1 sekund till 1/1000 sekund, plus 'B' och 'T'. Hastigheterna ställs in med två reglage; kontrollen för längre slutartider visas i ett fönster runt avtryckaren och ställer in slutartider upp till 1/30 sekund. Snabbare slutartider ställs in på en ratt till vänster om avtryckaren.

Hensoldt Reporter har utbytbara objektiv med en ovanligt 36mm gänga. Kameran levererades med olika normalobjektiv som en hopfällbar Ladar 50mm f/3,5, eller en Iriar 50mm f/2,8 Iriar, eller en hopfällbar Arion 50mm f/2,8 eller en icke-hopfällbar Arion 50mm f/1,9 Arion. Iriar fanns med både ISO eller Hensoldt som varumärke. Det finns fler objektiv till kameran, de flesta tillverkade av Hensoldt:  Aglar 80mm f/2,5 och Iriar 125mm f/3,5. SOM Berthiot tillverkade en Angulor 28mm f/3,3 till Hensoldt Reporter.

Sökarokularet är utbytbart för olika brännvidder och har en inbyggd dioptrijustering. Fokusering görs med höger pekfinger genom att vrida på det räfflade hjulet på höger sida av framsidan av kameran. Det finns även ett fokuslås som låser skärpan i valfri position. Den andra liknande kontrollen på höger sida är vred för återspolning av filmen. Kameran har en vanlig frammatningsarm uppe till höger, men också en lite unik triggerframmatning på undersidan.

Slutaren är synkroniserad för blixt med ett PC-uttag på framsidan av huset.  Självutlösaren är justerbar med ratten märkt 1-10. Kameran saknar ljusmätare, men har en filmtyp- och hastighetspåminnare på framsidan av huset.

/Thomas