Bloggpost

2023-08-24

Fotohistoria: Detrola 400

40806_2.jpg

Man hör som på namnet Detrola varifrån kameran kommer, nämligen Detroit, Michigan, USA. Idag ska vi titta på en kameramodell som välte ett helt företag. Detta är en väldigt sällsynt kamera.

Detrola, eller för att vara exakt: International Detrola Corp, var en tillverkare av radio och skivspelare. De använde namn som Detrola, General, Pee Wee, Road Chief, Road Master och Warwick till deras produkter. De höll till på 1501 Beard Street, Detroit, Michigan, USA. Mellan 1939 och 1940 så tillverkade de mestadels billiga bakelitkameror som hade lite pressad plåt på sig. Dessa använde 127-film.

Jag gissar att de inte hade riktigt bra koll på fotomarknaden. 1940 så släppte de en egen "Leica-kopia", en mätsökarkamera med utbytbar optik. De hade stora ambitioner, kanske för stora. Nu visade det sig att kameran var belamrad med en mängd problem, så av de endast 800 tillverkade så gick troligen de flesta tillbaka till tillverkaren. Dessutom så hade Detrola prissatt sin 400-kamera helt fel. Den var för dyr jämfört med Argus A och den var alldeles för simpel i sin konstruktion för att kunna konkurrera med Leica eller Zeiss.

Redan 1941 så gick Detrola i konkurs. 

Detrola 400 använde en 38mm gänga så den var inte kompatibel med Leicas 39mm, detta på grund av patentskydd. Slutaren påminde mycket om Leica och hade en horisontellt gående tygridå. Den skulle klara 1/1500s - 1s men förmodligen så var 1/1500s mer en reklamploj än verklighet. Mätsökaren var kopplad men inte inspeglad i den normala sökaren.

Den såldes med antingen Wollensak Velostigmat 50mm f/3,5 eller Wollensak Velostigmat 50mm f/2,8. Detrola 400 tar vanlig 135-film och ger 24x36mm negativ.

Du ser 4 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Bilderna används med tillåtelse av LP-foto. Klicka här för att komma till vårt museum

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

/Thomas