Fotohistoria: Kodak Ektra

Detta var nog den mest avancerade kameran för sin tid. Kodak Ektra låter kanske bekant hos många. Kodak använde modellnamnet Ektra på många pocketkameror, dvs billiga kameror som använde 110-film. Men nu ska vi titta på en både sällsynt och intressant kamera från 1941.

Kodak Ektra tillverkades av Eastman Kodak Co. i USA med början 1941. Man beräknar att endast 2500 exemplar har tillverkats av den fram till 1948, så det lär inte finnas många kvar idag.

Kodak Ektra är mätsökarkamera som tar 135-film. Slutaren är av fokalplantyp, dvs den sitter i kamerahuset nära filmen. Den har horisontellt gående tyggardiner och klarar 1/1000s - 1s + B. Joe Mihalyi lär ha varit ledande i konstruktionen av denna kamera. Han var enligt sägen vänsterhänt och det kan bidragit till en del ovanliga lösningar på denna kamera. Frammatningsarmen sitter på vänster sida av filmmagasinet. Kodak Ektra hade nämligen utbytbara filmmagasin så att du kan byta filmtyp i kameran även mitt i en film. Även avtryckaren sitter på vänster sida, på kamerans topp.

Sökaren har en zoomfunktion från 50 till 254mm. Endast 35mm-optiken krävde en försättslins till sökaren. Man kan även justera sökaren +/- 3 dioptrier. Mätsökaren är inte infälld i sökaren.

Kodak Ektra hade följande objektiv tillgängliga: 35/3.3, 50/1.9, 50/3.5, 90/3.5, 135/3.8 och 153/4.5. Ett 254mm objektiv var inplanerat men kom aldrig att tillverkas.

Du ser 5 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Bilderna används med tillåtelse av LP-foto. Klicka här för att komma till vårt museum

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

/Thomas