Fotohistoria: Mecaflex No.A-215

Här har vi en udda kamera med kopplingar till Monaco, Lichtenstein, Frankrike och Tyskland.

Metz Mecaflex konstruerades av Heinz Kilfitt, han har också konstruerat Robot kameror och Kowa Six. Han hade även ett eget objektivföretag vars huvudkontor låg i Vaduz i Lichtenstein. Många objektiv tillverkades i München. 

Metz Mecaflex använder 35mm film och ger 24x24mm negativ och därmed får du ut 50 bilder på en 36-bilders rulle. Det mest udda med kameran är att den har ett topplock man öppnar och då kommer sökaren fram samt att man får tillgång till avtryckare, frammatning och återspolning. Kameran presenterades på Photokina i Köln 1951 men kom inte ut på marknaden förrän 1953. De tillverkades då i Metz Apparatefabrik i Fürth i dåvarande Västtyskland. Metz drog sig senare ur och produktionen övertogs 1958 av S.E.R.O.A., dvs Société d'Etude et Recherche Optique et Acoustique, i Monaco, där den tillverkades som Kilfitt Mecaflex. De hade olika slutare då Metz Mecaflex klarar 1/300s-1s + B medan Kilfitt Mecaflex klarade 1/250s - 1s + B.

Det finns bara tre objektiv till denna kamera: Kilfitt Kilar 40/2,8 som licenstillverkades av Benoist Berthiot i Paris, Kilfitt Kilar 40/3,5 som tillverkades av Heinz Kilfitt i München och slutligen Kilfitt Tele-Kilar 105/4.

Du ser 4 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Bilderna används med tillåtelse av LP-foto. Klicka här för att komma till vårt museum

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

/Thomas