Test

2023-03-10

Test: Sigma 50/1,4 DG DN ART

Hur står sig Sigmas nya 50mm mot Sonys GM? Läs testet och få svaret!

Sigmas nya 50mm normaloptik med ljusstyrka f/1,4 som är designad med fokus på den höga optiska prestanda som Sigmas Art-serie är känd för. Objektivet tecknar ut fullformat och finns med Sony E- och Panasonic L-fattning.

Mats: På f/1,4 blir det skarpt i centrum, och märkbart softare ut mot kanterna. Vid nedbländning ca 1-2 steg ökar både centrum- och kantskärpan, och som skarpast över hela bilden blir det runt f/4. Distorsionen är svagt kuddformig och faktiskt lite tydligare än vad det brukar vara hos 50mm-objektiv. Vinjetteringen är också mycket märkbar på f/1,4, men minskar som vanligt på mindre öppningar och försumbar runt f/5,6.

Sigma 50/1,4 DG DN ART känns mycket gediget och är till stor del byggt av metall. Känslan i fokus och bländarring kan man heller inte klaga på. Autofokusmotorn jobbar snabbt och tyst och lämpar sig väl för både stillbildsfoto och filmning.

Sigma 50/1,4 DG DN ART är utan tvekan ett skarpt normalobjektiv som levererar bättre skärpa än de flesta f/1,4-objektiv på full öppning, även om det inte når upp till samma kantskärpenivå som Sonys FE 50/1,4 GM kantskärpa på största öppning, och Sony har även lyckats bättre med korrigeringen av longitudinell kromatisk aberration på f/1,4.

Bilderna tagna i RAW med en Sony A7R V i och konverterade till JPEG i Capture One.

Läs hela testet här: Sigma 50/1,4 DG DN ART

Fler bilder tagna med Sigma 50/1,4 DG DN ART hittar du här ->>