Bloggpost

2023-11-23

Fotohistoria: Sonne V

A43400_2.jpg

Det känns som om väldigt många kameror från en mängd tillverkare i alla möjliga länder kopierade Leica under 1930-1950-talen. Idag hamnar vi i Italien med ännu en sällsynt kamera. Denna ska ha tillverkats i endast 400 exemplar och det lär inte finna många kvar idag av dem.

Från ungefär 1948 så tillverkade Antonio Gatto kameror i Pordenone i norra Italien. Gatto betyder katt på italienska. Hans kameror heter Sonne vilket betyder sömnig på italienska, åtminstone enligt Google Translate, vilket verkar vara ett konstigt namn, men Sonne betyder också sol på tyska. Undrar om Antonio ordlekte med orden katt och sol till solkatt? Kanske jag som övertänker.

Antonio Gatto hade tidigare jobbat på Officine Galileo, ett företag vi nämnt tidigare. han använde dessutom en av Officine Galileos fabrikslokaler som de själva inte använde efter krigsslutet. 

Alla Sonne-kameror har vanlig Leica-gänga, det vill säga 39mm. De kanske du ser på bilden är en Sonne V och den torde ha tillverkats kring 1950. Den är nästan samma kamera som Sonne V men har nu fått ett långtidsverk som klarar ner till 1 sekund samt att slutaren är synkroniserad med blixtuttag. Och som fullständigt onödigt vetande så fanns Sonne V med antingen ett PC-uttag, eller med två uttag för lampblixt och elektronblixt, eller med ett uttag för både lampblixt och elektronblixt som har en väljare. 

På kamerans topp kan vi se något riktigt lurigt, ja, rent av bedrägligt faktiskt. Det står Sonne och sedan står det Germany och en bit därifrån Patent. Man får absolut intrycket av att kameran är tillverkad i Tyskland, och kameran bär dessutom ett tyskt namn. Om man vill vara lite snäll kan man tänka sig att de bara ville visa att kameran är patenterad i Tyskland, men då borde det stått made in Italy någonstans på kameran, vilket det inte gör.

Kameran levererades med tre olika objektivalternativ: Elionar, Schneider-Kreuznach Xenar 50/3,5 eller Schneider-Kreuznach Xenon 50/2.

Du ser 4 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Bilderna används med tillåtelse av LP-foto. Klicka här för att komma till vårt museum

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

/Thomas