Bloggpost

2023-11-09

Fotohistoria: Kardon Signal Corps

43572_3.jpeg

Idag ska vi kika på en spännande kamera som vi gärna hade haft i vårt museum då vi har ett par andra US SIgnal Corps kameror där.

Premier Instruments Co. var ett amerikanskt företag i New York som tillverkade kameror kring 1940-talet. Det leddes av en rysk immigrant vid namn Peter Kardon. Företaget ska inte förväxlas med den taiwanesiska kameratillverkaren Premier Image Technology Corp. som grundades 1983, och inte heller med indiska Premier Instruments Co. som grundades 2016.

Kardon är en mätsökarkamera som använder 135-film och ger 24x36mm negativ. Den tillverkades kring 1945. Kamerahuset är en kopia av Leica IIIa. Den fanns både som militär version för US Signal Corps och i en civil version. Det som skiljer är att den militära versionen har en stor skylt på baksidan. Oftast så var US SIgnal Corps kameror gröna, men inte denna. Militär beteckning är PH-629/UF. Slutaren klarar 1/1000s - 1s + B.

Amerikanska regeringen beslagtog Ernst Leitz fabrik i New York 1941 och 1943 konstaterade att både fabriken och dess utrustning var oanvändbar och i för dåligt skick för att reparera. De konstaterade också att Leica IIIa inte lämpade sig för massproduktion. I patriotisk anda för att hjälpa USA i kriget så designade Kardon om Leica IIIa till den kamera som blev Kardon. De valde en beprövad optik till den, en Kodak Ektar 47mm f/2. De levererade första produktionsexemplaren 1945 men strax därefter tog kriget slut och försvarsmakten avbröt kontraktet vilket ledde till att bara något tusental tillverkades. 

Bilderna används med tillåtelse av LP-foto. 

/Thomas