Bloggpost

2023-10-12

Fotohistoria: Elettra II

43602_1.jpg

Idag ska vi titta på en italiensk kamera från 1946. Påminner om en tidig Leica men är en mycket enklare konstruktion.

Sirio Elettra II tillverkades av Sirio, vilket är en förkortning av Società Industriale Ricerche Innovazioni Ottiche, vilket var en italiensk kameratillverkare med väldigt kort historia. De låg i Florens och kamerorna var märkta med "Sirio Firenze". Den korta historien är också anledningen till att dessa kameror är rätt sällsynta idag, de tillverkade totalt någonstans mellan 5000 och 7000 kameror.

Sirio Elettra I lanserades 1945 och Sirio Elettra II lanserades 1946. Båda kameorna påminner starkt om tidiga Leicor men utseendet bedrar lite för dessa var mycket enkla konstruktioner. Slutaren är en centralslutare som bara klarar 1/200s - 1/25s + B. Objektivet är också av enklare konstruktion, ett Sculptor 40mm f/5,6.

Sirio försvann som företag utan större spår efter dessa kameror.

Du ser 4 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Bilderna används med tillåtelse av LP-foto. Klicka här för att komma till vårt museum

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

/Thomas