Bloggpost

2022-09-15

Fotohistoria: Agiflex II

AGI (Aeronautical and General Instruments Co. of Croydon, England) grundades redan 1915. Vi ska ta en titt på Agiflex II. Den grundar sig på Agiflex, som grundar sig på en militär flygspaningskamera som heter ARL, som i sin tur grundar sig på tyska Reflex Korelle som lanserades 1935. Det är ingen exakt kopia men mycket starkt inspirerad,

Efter andra världskriget var brittiska importen av optisk utrustning mycket begränsad så AGI såg en affärsmöjlighet och grundade Agilux Ltd kring 1946. Bland det första som de tillverkade var Agiflex och den var helt avsedd för den civila marknaden. Agilux tillverkade även kameror åt andra företag som t ex Ilford.

Det är anmärkningsvärt att AGI tillverkade allt själva, alla delar, då också slutarna och även objektiven. I början av 1960-talet la man ner all kameratillverkning och idag tillverkar de en mängd av instrument och system både för civilt och miltärt bruk.

Agiflex anänder 120-film och ger 6x6 negativ. Den har ljusschaktsökare och en fokalplansslutare. Man kan inte anklaga kameran för att vara vacker.

Agiflex (I) lanserades 1946 och klarade 1/500s - 1/25s + B.

Agiflex II, den du ser på bilderna, lanserades 1949 och klarade 1/500s - 2s + B. Nu också med blixtsynk.

Agiflex III lanserades 1954 och var betydligt snyggare än sina föregångare.

/Thomas