Fotohistoria: Agfa Movex

Kan två gröna plåtlådor vara intressanta? Ja, det var ju det ändå. Förutom dryga 3000 kameror så har vi massor av tillbehör och udda prylar i vårt museum. Dessa gröna plåtlådor har legat några år på våra Agfa-hyllor och jag funderat vad de kan vara för något men de har hela tiden halkat ner i prioritering, men nu äntligen tog nyfikenheten överhanden.

En låda är ungefär dubbelt så tjock som den andra och har mer rundade kanter, vilket du kan se på första bilden. Det står Agfa på båda så helt klart är det film det handlar om och dess form antyder också att det är troligen till filmkamera, då avseende kamera för rörlig film. de 2 följande bilderna visar Movex 8 filmkassetter och de 3 sista bilderna visar Movex 16 filmkassetter. På sista bilden så har jag öppnat upp själva filmkassetten så du kan se hur filmen ska ligga.

Det finns väldigt lite information på nätet om dessa men jag ser på kassetterna att en är 8mm film och att den andra är för 16mm film, och då är frågan om den senare är för vanlig dubbel-8 eller om den rent användes i en 16mm kamera. 

Efter en del forskande så visar det sig att dessa kassetter kallas Agfa Movex 8 respektive Agfa Movex 16. Agfa Movex 8 kamera var världens första kamera att använda 8mm smalfilm i kassett. Den kameran lanserades kring 1937 så detta är ganska tidig teknik. Det är svårt att förstå att dessa lådor och kassetter kan vara så pass gamla. Dels på grund av dess fina skick men också på grund av den fina precision som de tillverkats i. Första kameran som använde Agfa Movex 16 filmkassetter är Agfa Movex 16-12 B och den lanserades redan 1928. Det är ju nästan hundra år sedan! Fascinerande att man kunde bygga sådana avancerade kameror och system redan då.

Det fanns ytterligare ett Agfa kassettsystem för 8mm film som hette Agfa Movex Reflex. Den kassetten är bredare än dessa andra. Den lanserades betydligt senare, 1963 för att vara exakt.

Du ser 7 bilder av filmkassetterna här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Filmkassetterna kommer från vårt museum

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

/Thomas