Test: Viltrox AF 13/1,4 STM ED IF

Test

Nu kan du läsa vårt test av Viltrox ljusstarka vidvinkel till Fujifilm XF!

Mats: Viltrox AF 13/1,4 STM ED IF är precis som Viltrox objektiv brukar vara, en mycket rejäl konstruktion i metall, och även bajonetten är i metall. Objektivet är försett med elektroniska kontakter och ger både autofokus och elektronisk bländarstyrning från kameran, samt exif-info i bildfilerna. Autofokus fungerar lika bra som Fujis egna objektiv, man märker ingen skillnad.

Vid manuell fokusering går fokusringen med riktigt skönt motstånd, och som vanligt med alla objektiv till Fuji är den alltid elektroniskt motordriven vid manuell fokusering. Objektivet växer heller inget på längden och frontlinsen snurrar ej vid fokusering, en fördel vid användning av t ex pol-filter eller andra vridbara filter.

På full öppning är skärpan bra i centrum av bilden och vid nedbländning ner till f/5,6 ökar skärpan rätt rejält över hela bilden. Man får alltså utmärkt skärpa från hörn till hörn redan på f/4-f/5,6, och blända ner ytterligare behöver man egentligen bara göra ifall man vill öka skärpedjupet eller förlänga slutartiden. Vid fokus på närgränsen är det lite softare på f/1,4, men det är ändå hyfsat skarpt och dess bokeh desto trevligare.

Läs hela testet här: AF 13/1,4 STM ED IF, för Fujifilm XF-fattning