Bloggpost

2022-07-07

Fotohistoria: FED 6

FED 6 (ФЭД) är en 35mm mätsökarkamera med utbytbar optik som tillverkades i Ukraina. Den har 39mm gänga, även kallad M39 eller LTM (Leica Thread Mount). Den tillverkades av FED år 2000 i ett fåtal exemplar.

FED (ФЭД) är en ukrainsk tillverkare av mätsökarkameror med utbytbar optik som tillverkades 1934 - 1996. FED gjorde Leicakopior med både Leica och FED som namn. Namnet FED är en hyllning till och förkortning av Felix Edmundovich Dzerzhinsky, den man som grundade NKVD, vilket var föregångaren till KGB. När Leica lanserade sin Leica II 1932 så stoppade den sovjetiska ledningen import av kameror och gav FED-fabriken uppgiften att skapa en egen "Leica". Redan 18 månader efter så hade FED tillverkat sin första Leica-klon. Sedan dess så har FED tillverkat 8,647,000 kameror där vissa var rätt bra medan vissa var definitivt mindre bra.

Kamerafabriken har sitt ursprung i barnarbetskommun. Namnet FED gavs i december 1927 i Karkov. Från början drevs fabriken av Anton Makarenko och de tillverkade elektriska borrar. 1932 blev A.S. Bronevoy ny chef för fabriken och han kom på idén att kopiera de tyska Leica-kamerorna. Större produktion kom igång 1934 och fabriken hamnade under NKVDs kontroll, dvs det som senare blev KGB. Låter inte som en trevlig arbetsplats. Samma år fick Anton Makarenko sparken från fabriken. Produktionen fortsatte fram till 1941 då tyskarna förstörde fabriken. Produktionen återupptogs 1946.

1955 så producerade fabriken en stor mängd kameror varav många bar namnet Leica: Dessa kameror såg likadana ut som Leica men var inte ens i närheten samma kvalitet eller samma precision. Det är också olika avtryckare och olika sökarfönster. Mätsökarindekeringen är spetsig till skillnad från Leicas runda. FED har också ett gap i tillbehörsskon på vänster sida. FED namngav helt skrupelfritt vissa Industar-objektiv som Elmar. Dessa ukrainska Leicakopior kan vara kuriosa i en samling, såvida inte köparen betalat för mycket i tron att det verkligen är en Leica.

Från 1955 så började FED komma med uppfinningar som den kombinerade mätsökaren/sökaren. Detta fanns från FED 2 och framåt. Från FED 3 fanns långtidsverk till slutaren. Från FED 4 så fanns okopplad ljusmätare av selentyp. Mätarnålen och dess kontroller sitter på kamerans vänstra topp där normalt återspolningsratten eller veven sitter, så den funktionen blev till ett tumhjul inbyggt på toppkåpans vänstersida.

1997 la FED om tillverkningen till kontrollsystem för stridsvagnar.

FED 6 TTL lanserades år 2000 men kom aldrig ut till massproduktion. Den stannade som prototyp. FED 6 TTL bygger på samma chassi som FED 5 och har en elektronisk slutare som klarar 1/2000s - 8s, men alla prototyper har inte denna slutare i sig, verkar som de flesta bara klarar 1/500s - 1s.

Den har en CdS ljusmätare som mäter genom optiken. CdS känns som 1970-tal egentligen. Ljusmätaren har en liknande konstruktion som Leica CL hade 1973 då det är en ljusmätare som fälls ned framför slutaren. Batterifacket sitter på toppkåpans baksida. Där finns också en knapp som aktiverar ljusmätaren.

Värdet på en FED 6 torde ligga tämligen högt då det är egentligen en prototyp men det finns uppenbarligen några exemplar som synts på marknaden. Sista jag sett som sålts var 2005 och låg på kring 13000kr.

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

/Thomas