Fotohistoria: Wirgin Edinex

Wirgin Edinex tillverkades 1935 - 1950 i ett antal olika version och med ett gäng olika objektiv.

Wirgin grundades på 1920-talet i Wiesbaden i Tyskland av fyra bröder. Som du redan gissat så hette de Wirgin i efternamn. De hade immigrerat från Polen. De började på med att bygga ihopfällbara kameror för rullfilm innan de började bygga kameror för småbildsfilm. De tillverkade bland annat Gewirette och Edinex.

Dessa bröder var av judisk härkomst och utsattes för allt fler trakasserier, så 1938 flydde de till USA via Schweiz. Deras företag konfiskerades och började tillverka kameror under namnet Adox. Under andra världskriget så förstördes fabriken till stora delar. 

Efter kriget så återvände Henry Wirgin till Tyskland för att återfå sitt företag. Han fortsatte där de lämnat företaget och han byggde Edinex kameror för att senare även bygga spegelreflexkameror, Edixa reflex. Adox fortsatte också att bygga kameror. Företaget Wirgin la ner 1972.

Wirgin Edinex fanns som sagt i ett otal versioner med olika objektiv och här nämner vi några av dem: Meyer Trioplan 50mm f/2.9, Meyer Trioplan 5cm f/3,5, Wirgin-Wiesbaden Gewironar 50mm f/4.5, Wirgin-Wiesbaden Edinar 43mm f/3,5, Ludwig-Dresden Victar 5cm f/4.5, Saeble-Werk Kataplast 50mm f/2,8, Steinheil München Cassar 50mm f/2,9, Ennatar 50mm f/4,5, Ludwig Victar 50mm f/4,5, Schneider-Kreuznach Xenar 50mm f/2,0, Laack Egotar 50mm f/2,9 och slutligen den som sitter på vårt exemplar: Schneider-Kreuznach Radionar 50mm f/2,9.

Slutaren i vår Wirgin Edinex är en Prontor II som klarar 1/250s - 1s + B. Wirgin använde även slutare som Vario, Compur, Pronto och Compur-Rapid i sina kameror.

Vi har tre Wirgin Edinex med i vårt museum, två med Schneider-Kreuznach Radionar 50mm f/2,9 och Pronto II slutare. Den tredje har en Laack Egotar 50mm f/2,9 optik och en Pronto slutare. 

Du ser 10 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Värdet på en Wrigin Edinex beror på version och optik, men ett medelvärde ligger kring 1500kr.

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

/Thomas