Fotohistoria: Bilora Radix

Här har vi en udda kamera som har udda frammatning, udda avtryckare och använder en udda film.

Radix kameror tillverkades av Kurbi & Niggeloh, dvs Bilora från 1948 fram till 1950. Bilora gick från att tillverka billiga lådkameror till att tillverkade dessa udda men charmiga kameror.  

Radix är en kompakt kamera som använder Agfa Karat filmkassetter och ger negtiv i storleken 24x24mm. Man får ut 16 bilder per filmrulle. Agfa Karat var på utgående så valet av filmtyp var kanske inte det bästa som Bilora kunde ha gjort. Nu fick Agfa Karat en återuppståndelse på 1960-talet med nytt namn, Agfa Rapid, men det hjälpte inte Bilora då på den tiden. Som du ser på bilderna så är det en Agfa Rapid kassett som sitter i kameran. Eftersom Karat/Rapid-film går från kassett till kassett så finns ingen återspolningsvev eller ratt på denna kamera.

Optiken är en Biloxar Anastigmat 38mm f/3,5. Kameran fanns också med en dyrare optik, en Schneider Radionar, men enligt sägen så ska den inte vara märkbart bättre. 

Radix finns i 13 versioner och vårt exemplar är troligen en Radix 35BH, även kallad Radix 5a, med tanke på den optik och den slutare som sitter monterad. Objektivet är ett Biloxar Anastgmat 38mm f/3,5. Slutaren klarar 1/200s - 1/2s + B. 

Du ser 7 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Värdet på en sådan kamera ligger på 200-300kr.

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

/Thomas