Bloggpost

2022-05-26

Fotohistoria: Perfex Speed Candid

Idag ska vi titta på en av fotohistoriens fulaste kameror. Kanske elakt att kalla en kamera ful, men i detta fall så är det en korrekt beskrivning. Ett tungt moster på nära ett kilo som är till största delen byggd av hemsk bakelit. Med avsaknad av både precision och finess så finns inte mycket charm i kameran. Dessutom är vårt exemplar i dåligt skick. Kameran ramlade in tillsamman med en hel kamerasamling som införlivades med vårt museum. Däremot så är det intressant att läsa om den.

Argus hade tidigare, 1936, haft framgångar med sin modell A som var en billig 35mm kamera. 1938 lanserades Perfex sin Speed Candid som till vissa delar påminner om Argus A men Perfex har utbytbart objektiv. Candid Camera Corporation låg i Chicago och grundades av Carl och Joseph Price tillsammans med Benjamine Edelman. De var i radiobranchen innan, när de ansåg att det fanns mer pengar att hämta i fotobranchen så de bytte inriktning. De hade stora ambitioner med sina kameror men verkligheten blev istället kameror med designmisstag, bristande hantverk och varierande driftsäkerhet. 

Perfex Speed Candid blev om inte annat första kameran med fokalplanslutare som tillverkats i USA. Objektiven tillverkades av General Scientific Corporation som också låg i Chicago. Dessa objektiv ska ändå ha varit rätt okej, jag har inte provat dem själv, inte ännu iaf. General Scientific Corporation tillverkade normalt rör för radioapparater. Dessa objektiv hade skruvgänga på 38mm och inte 39mm dom Leica osv. Detta för att undkomma patentkostnader. Tillgängliga objektiv ska ha varit 50/3.5, 50/2.8 Graf Perfex Anastigmat samt en 150/4.5.

Slutaren är en som sagt en fokalplanslutare och klarar 1/500s - 1/25s + B. Perfex Speed Candid har egentligen ett missvisande namn då kameran var långsam och svår att använda. Mätsökaren var svår att se även i fullt dagsljus. Sökaren satt längst till höger, den är borta på vårt exemplar. Bakelit är som bekant inte så hållbart. Avtryckaren sitter på vänster framsida.

Denna kamera är både stor och tung, den den väger hela 810 gram.

Värdet ligger förvånansvärt högt på denna kamera, från 1000kr upp till 2000kr, detta på grund av de är rätt sällsynta på marknaden numera. Det lär inte finnas någon i "mint condition" på grund av de dåliga materialvalen.

/Thomas