Fotohistoria: Amatör

En "svensk" kamera tillverkad av GOMZ i forna Sovjetunionen, och dess ryska namn är Любитель, dvs Lubitel, som då betyder just Amatör. Kameran såldes av Konsum 1950 och ersattes senare av Amatör II. Kameran såldes även av svenska postorderföretaget Atlantic under 1950-1956 och bar då namnet Atlantic. Kameran finns i lite olika versioner.

Vi kan börja med att ta en titt på fabriken som tillverkade kamerorna. Den hette GOMZ (ГОМЗ) vilket står för Gosudarstvennyi Optiko-Mekhanicheskii Zavod (Государственный оптико-механический завод). Den grundades 1932 nära St Petersburg och är ett av de äldsta sovjetiska/ryska optikföretagen. 1962 blev GOMZ en del av Leningrad Optical and Mechanical Association of Enterprises (LOOMP), (= Ленинградское объединение оптико-механических предприятий, ЛООМП). 1965 så ändrades namnet till LOMO, Leningrad Optical-Mechanical Union ( ЛОМО́, Ленинградское Oптико-Mеханическое Oбъединение). LOMO tillverkade även Fotokor-1, Reporter, Komsomolets, Smena och Leningrad.

Första tvåögda spegelreflexen från GOMZ var Komsomolets, som var en kopia av Voigtländer Brilliant från 1930-talet. Du kan se dessa kameror på bilderna ovanför. 

Amatör / Lubitel är en vidareutveckling av Komsomolets / Voigtländer Brilliant och har ett Lomo T-22 objektiv på 75mm och f/4,5 Slutaren är en ZT-5 som klarar  1/200 - 1/10 + B. Amatör är 95 x 90 x125 mm och väger 550 g.

Dessa kameror betraktades ofta som någon form av leksakskamera på grund av dess låga pris, samt dess plastiga känsla då de tillverkades i bakelit. Kameran använder 120-film och ger 6x6 negativ. Optiken har glaslinser, inte plast, och är en Cooke-triplett, så det är inga leksaksdata utan mer som en nybörjarkamera. Amatör gav vettiga resultat om du bländar ner optiken. 

Du ser 12 bilder av kamerorna här ovanför.  Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Kameran kommer från vårt museum. Värdet idag ligger kring 1000-1500kr. Ibland så dyker de upp för så lågt som 100kr. Dessa kameror kommer att stiga i värde. Atlantic ligger också högt i pris, speciellt utomlands.

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

/Thomas