Bloggpost

2022-03-17

Fotohistoria: Minolta Instant Pro

En Minolta direktbildskamera? Jepp! En direktbildskamera med manuella inställningar? Jepp. Denna kamera gissar jag såldes mest i USA så därför är den tämligen okänd i Europa. Nu så kommer du att ha hört talas om den i alla fall. En udda fågel bland Minoltas alla modeller.

En fråga som du säkert kommer att ställa dig är om Minolta verkligen tillverkade denna kamera själva, eller om Polaroid tillverkade den och Minolta bara satte sitt namn på den. En del information på nätet påskiner att den licenstillverkades av Minolta men det tvivlar jag kraftigt på. Det kostar så mycket att ta fram maskiner och tillverkningsprocesser att det skulle niog inte vara lönsamt för en så smal modell. Minolta har under åren låtit fabriker tillverka kameror åt dem så det vore inte så långsökt. Dessutom så fanns i stort sett samma kamera under Polaroids eget namn och då hette den Polaroid Spectra Pro.

Kameran lanserades 1990 och använder Polaroid Image-film, den filmen hette Spectra i USA. Optiken är på 125mm och har en ljusstyrka på f/10. Kameran sätter normalt både tid och bländare men unikt för denna kameramodell Minolta Instant Pro / Polaroid Spectra Pro är att du kan ställa tiden manuellt om du så önskar.

Kameran har en LCD-panel på baksidan som visar all information. Du kan också välja Time-lapse och multiexponering samt självutlösare. Image-filmen har inbyggt batteri och har 8 bilder. Filmen eller kanske rättare sagt bilden är 10,1x10,3cm med en bildyta på 9,1x7,2cm.

Du kan hitta en sådan här kamera för 200-300kr utan större problem. Det finns alltid lycksökare på nätet och priser kan svindla iväg upp mot 1600kr.

/Thomas