Fotohistoria: Hela (Hjälmserie 6 av 8)

Hela-kameran tillverkades 1948-1950 i Uppsala. Endast ca 500-700 exemplar har tillverkats.

Hjälmserie 6 av 8. I vår serie fotohistoria har vi en "Limited Edition"-serie. Jag hade tillgång till några historiska hjälmar så jag tänkte att det skulle vara intressant att sätta samman hjälmhistoria med fotohistoria, så det fick bli en serie selfies med olika tidspassande kombinationer av hjälmar och kameror. Här en svensk M/26 hjälm och M/59 uniform.

AB Hela-kameror Upsala tillverkade denna kamera. Ja, med bara ett p i Uppsala. Inga Larsson som var porträttfotograf, hon var gift med fotografen Henrik Larsson som också var en duktig konstruktör. Han konstruerade en stor studiokamera som han tillverkade från 1946 i källaren i sitt hus i Graneberg. Det hade tagit kring 10 år att utveckla kameran.

Järnhandlaren Erik Wolrath stöttade ekonomiskt och var den som tryckte på om att bygga en mindre kamera. Wolrath köpte en tomt och byggde en fabrik där serietillverkning kom igång. de hade kring 20 anställda.

Vi lämnar studiokameran nu. Hela tvåögda lådkamera fanns i två varianter. En enklare med fast bländare på f/6,3 och fast exponeringstid på 1/125s. Den mer avancerade versionen, den vi har i vårt museum, den har ljusstyrka f/2,5 och slutartiderna 1/25s, 1/50s och 1/100s + B. Dessa kameror hade ingen framgång.

På 50-talet kom Hasselbladkameran och konkurrerade ut Hela i fotostudios, varpå Hela la ner tillverkningen 1958.

Inga Larsson efterlämnade ungefär 96 000 negativ från 1930-talet fram till 1970-talet.

Du ser 8 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Kameran kommer från vårt museum

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

/Thomas