X-files: Nattlysande moln

Nattlysande moln har fått sitt namn av att de är så tunna att de inte syns på dagen, och samtidigt ligger så högt att de fortfarande är solbelysta även långt efter solnedgången. De nattlysande molnen syns vid Sveriges latituder oftast i juli och augusti, även om molnen har kunnat observeras så tidigt som i maj och så sent som i september.

Nattlysande moln bildas under extrema förhållanden, högt upp i luften där yttre rymden tar vid. Temperaturen kan bli så låg som -170 C och luften där dessa märkliga ismoln bildas är hundra tusen gånger tunnare än nere vid jordytan. Nattlysande moln är jordens kallaste fenomen och de högsta molnen i vår atmosfär. De bildas på 80-90 kilometers höjd, omkring tio gånger högre än vanliga marknära moln. Därmed finns de långt ovanför det vanliga väderskeendet och långt ovanför ozonskiktet.

Det som var så förunderligt denna kväll var att man såg nattlysande moln över större delen av himlen. De brukar oftast bara synas strax över horisonten. Denna gång var det lite tidigare på året och inte så långt efter att solen gått ner.

Bilden är tagen med Sony A7R IV + Sony FE 14/1,8 GM på 1s, f/4 och ISO 100. 

Klicka här för att se större bild >>

/Thomas