Fotohistoria: Zenit 3 (Hjälmserie 5 av 8)

Zenit 3 lanserades 1960 och tillverkades endast i 81,776 exemplar fram till 1962. Det är ungefär bara en tiondel av hur många Zenit 3m som tillverkats, så Zenit 3 är betydligt sällsyntare. Udda nog så har vi två Zenit 3 men bara en Zenit 3m i vårt museum. De har ingått i större samlingar, och är inget vi strävat efter att köpa in.

Hjälmserie 3 av 8. I vår serie fotohistoria har vi en "Limited Edition"-serie. Jag hade tillgång till några historiska hjälmar så jag tänkte att det skulle vara intressant att sätta samman hjälmhistoria med fotohistoria, så det fick bli en serie selfies med olika tidspassande kombinationer av hjälmar och kameror. I detta fall egentligen inte en hjälm men den får räknas hit i alla fall. En symbol för kalla kriget, vilket överensstämmer när kameran tillverkades.

Zenit 3  är en 35mm spegelreflexkamera som är tillverkad av KMZ, vilket står för: Krasnogorsky Mekhanichesky Zavod. På ryska: Красногорский механический завод vilket betyder Krasnogorsk Mekaniska fabrik. Kameran lanserades 1960 och 

Zenit 3 är som namnet antyder den tredje Zenit-modellen. Första modellen, Zenit, tillverkades 1953-1956 och den andra modellen, Zenit S, tillverkades 1955-1961. Största skillnaden på modell 3 är att den fått frammatningsarm i stället för ett vred samt att den fått en självutlösare.

Det finns fyra versioner av Zenit 3 samt fyra underversioner. Zenit 3 var rejält byggd och var egentligen för dyr att bygga så rejäl och därför så tillverkades den endast under 2 år. Kameran har M39-gänga.

Du ser 11 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Kameran kommer från vårt museum. Värdet på en Zenit 3 är tämligen lågt

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

/Thomas