Fotohistoria: Leica IIIc (Hjälmserie 4 av 8)

Leica III lanserades 1933 och tillverkades parallellt med Leica II. Kameran fanns i ett flertal versioner som hade en mängd förbättringar. Leica III har en separat kopplad mätsökare som sitter på sidan om den vanliga sökaren. Sökaren är avsedd för 50mm brännvidd och använder du annan brännvidd så bör du använda separat sökare för den brännvidden. Den sätts i tillbehörsskon.

Hjälmserie 4 av 8. I vår serie fotohistoria har vi en "Limited Edition"-serie. Jag hade tillgång till några historiska hjälmar så jag tänkte att det skulle vara intressant att sätta samman hjälmhistoria med fotohistoria, så det fick bli en serie selfies med olika tidspassande kombinationer av hjälmar och kameror.

Leica IIIc lanserades 1940 och tillverkades ända fram till 1951 med serienumrena 360,101-525,001. Det tillverkades totalt 131,000 exemplar. Leica IIIc är en mätsökarkamera med utbytbara objektiv. Fattningen är LTM, dvs Leica Thread Mount, Leicagänga, eller M39. Kärt barn har många namn. Kameran är tillverkad av aluminium. Toppkåpa, bottenplatta och inställningsrattar är tillverkade av mässing som är krompläterade. Vissa serier är gråmålade då krom var en bristvara under andra världskriget.

Leica IIIc är en uppgradering av den tidigare Leica IIIb och det som skiljer är att modell c hade helgjuten kamerakropp till skillnad mot att vara sammansatt av flera delar. Den interna mekaniken var också förbättrad. Modell c är 3mm längre än sina föregångare. Den har en större avtryckare och har en ny mekanism för filmräkneverket.

De Leica IIIc som har ett K i sitt serienummer har kullager i slutarmekaniken. K står för Kugellager.

Serienummer 362,401-379,226 har röd/svarta slutargardiner.

Den fanns i militära versioner. Dessa är mycket eftertraktade hos samlare och ligger därför skyhögt i pris. De som är märkta W.H. står för Wehrmacht Heer, dvs tyska armén. M står för Marine, dvs lottan. Luftwaffen-Eigentum står för Flygvapnets egendom. Endast flottans kameror bar örnen eller hakkorset.

Du ser 13 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Kameran kommer från vårt museum

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

/Thomas