Solförmörkelse

Idag vid lunchtid så hade vi en partiell solförmörkelse i Sverige. Här ser du tre bilder från idag. Vilken tror du är mest korrekt?

Bilden är tagen med Fujifilm GFX 100 + GF 250/4,0 LM OIS WR + GF 1.4X TC WR + Dörr ND32 + Dörr NDx1000, 1/16000s, f/9 och ISO 100.

Bild 1. Den bild som troligen skulle fått mest gilla på Instagram.

Bild 2. Som vi tänker oss att solen ser ut. Stämmer på sätt och vis då vi ser den genom vår atmosfär.

Bild 3. Som kameran bedömde solens färg. Vit. Vilket egentligen är korrekt.

Solen är en stjärna och den sänder ut alla färger i sitt ljus, och det i stor mängd. Men enligt Qi på BBC så finns det en liten topp kring turkos. Det gör att om man ska säga att solen är någon färg så är den turkos. Fast idag säger vetenskapen att den toppen ligger mer mot grönt, så vår sol är en grön stjärna. Men enligt NASA, och de borde ha koll, så är toppen kring blå-grönt och därför är solen blå-grön. Generellt är alla överens om att solen är vit även om någon färg peakar litegrann. Det tänker man inte på. Alla ritar solen som gul på sina teckningar i lågstadiet. Men det blir ju också rätt då vi ser solen genom atmosfären. 

/Thomas