Fotohistoria: Pentax K2 DMD

Pentax lanserade sin K2 DMD 1976. DMD står för DataMotorDrive. Pentax K2 DMD är en vidareutveckling av Pentax K2. Som namnet antyder så fanns nu motordrift tillgänglig, och likaså möjlighet till databakstycke som kan lägga in datum på bilderna. Det fanns fler uppdateringar, som bländarinformation i sökaren, exponeringskompensationsvarning, okularslutare, batterivarning, filmflikshållare på bakstycket, mätarlåsning, och snittbild på mattskivan.

Pentax K2 DMD använder Pentax K-bajonett. Den har möjlighet till uppfälld spegel. Självutlösaren kan sättas 5-9 sekunder. Ljusmätaren är av kiseltyp och var centrumvägd. Storleken är 143 x 91.4 x 52.5 mm och den väger 685 gram. Kameran kan antingen användas med tidsautomatik eller helt manuell. Slutaren klarar 1/1000s - 8s + B. Filmkänsligheten går att ställa ISO 8 - 6400, vilket är ovanligt stort omfång för sin tid. Detta tack vare  att den använder en kiselcell iställer för de på den tiden vanliga CdS-cellerna.

Sökaren visar 95% av verkliga bildytan. På den tiden så låg många kring 92%. Självklart är 100% att föredra men det fanns på den tiden endast på Nikons F och F2, vad jag vet. Canon F1 ligger på 97% och Contax RTS på 92%, RTS II hade 97% men den kom senare.

Du kan se 9 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Kameran kommer från vårt museum. Värdet på en K2 DMD med motor ligger kring 2000kr - 4000kr. Det finns de som försöker få upp till 10,000kr men det är helt orimligt.

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

/Thomas