Bloggpost

2021-06-03

Fotohistoria: Nikon 35 Ti

Här har vi en både vacker och intressant kamera. Nikon lanserade 35 Ti 1993. Den är byggd i titan så den är både lätt och tålig. Det som gör den så speciell är dess analoga informationspanel med visare, som en klocka, på kamerans ovansida. Objektivet är ett skarpt Nikkor 35/2,8 som har 6 element i 4 grupper..

Detta var verkligen fotografens andrakamera. Den var perfekt när man inte ville bära med sig en tung kamera men ändå vill få bra bilder samt kunna ha kontroll själv om man så önskar. Fokuseringen kan styras automatiskt via ett infrarött system som har 800 steg, men du kan också ställa skärpan helt manuellt. Avståndsskalan finns på den analoga informationspanelen på kamerans ovansida. Nikon 35 Ti använder Nikons berömda Matrix ljusmätning, vilket var väldigt avancerat för en kompaktkamera på den tiden.

Kameran drivs av ett CR123 batteri. Den har möjlighet till panorama med en omkopplare på kamerans baksida. Det blir då ett beskuret läge. Den analoga informationspanelen med visare anger antal exponeringar, manuellt avstånd, manuell bländare, exponeringskompensation samt ett par inställningar till som bland annat långtidsexponering och självutlösare. Närgränsen låg på 0,4m. Slutaren klarar 1/500s - 2s samt ett långtidsläge på upp till 10 minuter. DX-kodningen klarar ISO 25 - 5000. Kameran väger 310 gram och är 118 x 66 x 36mm.​

/Thomas