Bloggpost

2021-05-27

Fotohistoria: Olympus Écru

Olympus Écru lanserades 1991 och var precis som Olympus O-product designad av Naoki Sakai i sitt företag Water Design. En verkligen unik design för att vara en kamera. Namnet Écru kommer från franska språket och betyder rå eller otvättad och detta har gett namnet till en färg, och det är just den färgen om Olympus Écru är. Så kameran heter den färg den är. Färgkoden är #C2B280 till er som vet vad jag menar.

Olympus Écru grundar sig på Olympus Mju. Den har en 35/3,5 med 3 element. Närgränsen är 0,35cm. Slutaren klarar 1/500s - 1/15s. Bländaren är från f/3,5 - f/16. Kameran väger 215 gram och är 106 x 91 x 40mm. Sökarenm är av Kepler-typ.

Som kuriosa så kan jag berätta lite om dess designer Naoki Sakai. Han föddes 1947 i Kyoto. Som 19-åring så hoppade han av skolan och sålde t-shirts med japanska tatueringar som motiv. Han tjänade kring 3 miljoner per månad på det i över 2 års tid. Då lyfter man ögonbrynen lite. Han anställde 17 unga kvinnor och en 78-årig man. Hur oskyldig man än är i huvudet så lyfter nog alla ännu mer på sina ögonbryn. Hans skrivbord hade varken räkningar eller designer liggande på sig, utan där hade han sin samling av dinosaurier för beskådan. När han intervjuades 1989 av tidningen Popular Photography magazine, så sa han “Japanska företag säger att de tänker på konsumenten. De ljuger. De tänker bara på sina konkurrenter. Jag tänker på människor.” Han designade också Olympus Écru, Suzuki SW-1 samt följande Nissan-modeller: Be-1, Pao, S-Cargo, Figare och Rasheen.

Du ser 7 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. De säljs idag fär allt mellan 2000kr och 4000kr.

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

/Thomas