Fotohistoria: Darth Vader's kamera

Om Darth Vader hade haft en kamera så skulle det absolut varit en Konica AiBORG. Den futuristiska kamera kanske inte tilltalar alla rent estetiskt men den lämnar ingen oberörd. Nu ska vi se vad Konica hittat på i september 1991.

Konica AiBORG vars namn åsyftar på både Cyborg och Ai är en mycket avancerad kompaktkamera. Grundläggande är att den har 35-105/3,5-8,5 zoom med 13 linselement. Slutaren klarar 1/500s - 6,4s i automatiskt läge men har ett B-läge som kan exponera från 1s upp till hela 100 timmar. Den drivs att vanligt 2CR5 batteri. Zoomknappen fungerar lite som en joystick då den zoomar åt ena leden och ställer fokusområde åt den andra.

1992 får Konica AiBORG priset "Amateur Photographer Zoom Camera of the Year 1992, UK's Most Prestigious Award".

Konica AiBORG kan användas i enkelt läge så det är bara att titta och tryck. Men du har också en mängd med andra spännande och faktiskt unika möjligheter för sin tid. 

 • Du kan välja område var kameran ska fokusera på båda sidor om mitten.
 • Sekvenstagning
 • Nattbildsläge, både med eller utan blixt.
 • Ljus bakgrundsläge vid snö eller vit vägg
 • Dubbelexponering med sekvenstagning
 • Spotmätning
 • Exponeringskompensation +/11,5 steg
 • Okularjustering
 • Manuell fokusering om man så önskar
 • Läge för fokus låst på oändlighet
 • Porträttläge där kameran själv zoomar in får ett bra utsnitt
 • TV-läge för att fotografera av TV-skärmar
 • Intervalltimer


Om vi ska se på hur kameran är att använda i verkligheten så är ergonomin bedrövlig. Den är knölig att hålla i. Avtryckaren sitter logiskt på greppet men jag vet inte hur man ska vara skapt för att nå den på ett bekvämt sätt. Zoomknappen sitter också felplacerad. Funktionsknapparna är besvärliga att trycka på. Sökaren är väldigt liten och blir tämligen oskarp vid inzoomning. Darth Vader har gjort många dåliga val och valet av kamera är också dåligt. Kameran är så ful att den blir cool.

Du ser 8 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Kameran kommer från vårt museum. Värdet på en Konica AiBorg ligger kring 1000kr.

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

/Thomas