X-files: Grand Prix 1984

Nikons första guldkamera som såldes på den öppna marknaden. Troligen så tillverkades bara 2000 exemplar. Nikon tog fram denna limiterade modell för att fira att de vunnit Camera Grand Prix 1984. Den är guldpläterad i 24k guld. Nikon FA var första kameran flerzonsmätning i mer än två zoner och som hade en mikroprocessor som kunde analysera och avgöra hur exponeringen skulle styras. Nikon gav mätningen namnet matrix-mätning. En typ av mätning som alla moderna kameror har idag. När jag skulle provskjuta nya Fujifilm GFX 100S med också helt nya Fujinon GF 80/1,7 så kändes detta som ett bra första motiv.

Bilden är tagen med Fujifilm GFX 100S + GF 80/1,7 R WR, 1/60s, f/1,7 och ISO 640.

Klicka här för att se större bild >>

Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken kamera som helst. Berätta gärna lite kort om bilden. Den måste vara på minst 1200px och får väga max 3MB. Bifoga filen i mailet. Många ser nog fram emot att få se just din bild!

/Thomas