GFX100S
GFX 100s, mellanformat
Fujifilm
Fujifilm GFX 100s, mellanformat
Vårt artikelnr: GFX100S
Tillv. artikelnr: 16674011
Cyberphoto testar
Tillbehör
Rekommenderade objektiv
Tekniska data
Om varumärket
Bästa mellanformatskamera, enligt TIPA 2021 |
Fujifilm GFX 100s
Att föregångaren GFX 100 är en fantastisk kamera är det inte många som säger emot. Men framförallt ett par faktorer har hindrat den från att bli en riktig storsäljare. Storleken och prislappen. Detta har gjort att det för många förblivit en dröm - eller en intressant, men opassande, modell.
Det råder nu Fujifilm bot på genom att släppa en S-modell med i stort snarlika prestanda, men i ett betydligt mindre format och för de flesta ett klart mer överkomligt pris.
F/14, 23mm, ISO 100, 1/58 sek.
Några snabba plus och minus:
+ Fantastisk bildkvalitet med extremt hög detaljåtergivning
+ Utmärkt filmkvalitet i 4K
+ Inbyggd 5,5-stegs bildstabilisering
+ Smidig storlek för att vara en mellanformatskamera
+ Äntligen en Fuji-kamera som minns den menyinställning som användes innan kameran stängdes av
- ISO 200 som lägst vid filmning
- Beroendeframkallande bildkvalitet, men det kan givetvis också ses som ett stort plus
Fler plus och minus samt slutsats finner du som vanligt längre ner på sidan.
F/10, 23mm, ISO 100, 1/26 sek.
Utmärkande egenskaper
- Mindre och snabbare än sin föregångare GFX100
- Samma bakbelysta 102 MP CMOS-bildsensor, med dual gain
- Upp till 400 MP bildupplösning, i multibildsläge
- 14 stegs dynamiskt omfång
- 16-bitars RAW-format (stillbild, DNG)
- Filmning i 4K, 10-bit internt/12-bit vid extern inspelning (Upp till 400 Mbps)
- Integrerad sensormedierad bildstabilisering
- Fast monterad sökare på 3,69 MP
- Vinklingsbar skärm, i 3 ledder
- Nytt batteri med högre kapacitet
- Omarbetade/förenklade reglage
- Nytt filmsimuleringsläge "Nostalgic Negative"
- WiFi-funktion med bluetooth, för filöverföring och styrning av kamera via dedikerad programvara
F/5,6, 80mm, ISO 100, 1/42 sek.
Varför välja mellanformat?
Detta är nog en fråga många ställer sig nu när ett flertal 35mm-fullformatskameror med riktigt höga prestanda finns tillgängliga på marknaden.
Förutom det kanske uppenbara faktum att det är lättare att göra en till ytan större bildsensor riktigt högupplöst, utan att tappa prestanda i övrigt, finns ett antal andra egenskaper som talar till mellanformatets fördel. Sammantaget ger det bland annat:
- Högre upplösning än alla nuvarande 35mm fullformatskameror
- Bibehållen (eller högre) känslighet, ton-/dynamikomfång och brusprestanda
- Bildmöjligheter som saknas i andra system, t ex större bildvinkel och kortare skärpedjup samtidigt
- Större möjlighet att beskära bilder, utan kvalitetsförluster
- Ett mer kvadratisk sidförhållande (4:3) än det vanliga 3:2
- En egen känsla i bilderna, som uppskattas av många
Fuji sammanfattar alla dessa egenskaper under devisen "More Than Full Frame!", för man menar att GFX-kamerorna erbjuder så mycket mer än motsvarande 35mm fullformatskameror.
F/6,4, 32mm, ISO 100, 1/20 sek.
Bildkvalitet del 1
Den mycket högupplösta bildsensorn är redan i sig något som gör kameran unik. Det finns bara ett par andra system som erbjuder samma upplösningar eller något högre och inget av dem kommer i närheten av priset på GFX 100s, det kan faktiskt röra sig om uppåt närmare 10x priset för vissa av dessa system. GFX 100s erbjuder dessutom ett högupplöst multishot-läge som ger upplösningar på upp till 400MP, om nu inte 100MP skulle räcka.
Men upplösning är inte allt. Minst lika viktigt är många gånger färgåtergivningen och här har man med GFX 100s tillgång till 16 bitars färgdjup per kanal, vid användning av RAW-format. Det innebär att kameran totalt, i en och samma bild, kan återge dryga 281 triljoner färgnyanser (d v s drygt 281 tusen miljarder toner).
Dessa siffror är förstås smått ogreppbara, men innebär i alla fall i praktiken att kameran kan skapa så mjuka tonövergångar att man knappast kan se att bilden är digital. Jämför man t ex med en vanlig JPEG-bild så kan en sådan totalt återge 16,8 miljoner färgtoner, vilket redan det är en del - men det räcker inte riktigt till utan ger ofta tydliga steg i tonövergångar som i verkligheten är steglösa.
F/11, 23mm, ISO 100, 1/26 sek.
Bildstabilisering
Bildstabiliseringen är aningen förbättrad sedan föregångaren och handlar nu om en 5-axlig IBIS via sensor shift och som kompenserar för upp till 6 steg längre slutartider, utan problem med skakningsoskärpa. GFX 100s har en mycket effektiv och bra IBIS.
Byggkvalitet & känsla
Trots att GFX 100s är mindre än både GFX 50s och GFX 100 så sitter den stadigt i handen tack vare ett tillräckligt stort och bra grepp. S-modellen är oerhört mycket mindre än GFX 100 och mer jämförbar med den minsta modellen i GFX-serien 50R, men med mycket bättre grepp och ergonomi än 50R. Det lustiga är också att 100s upplevs mycket mindre och smidigare än 50R trots relativt små skillnader i storlek (se bilden nedan). 50R är lite bredare och högre om man bortser från sökaren på 100s. Vi jämförde 100s även med Panasonic S1R som är en spegelfri 35mm-kamera, och GFX 100s är faktiskt både lite mindre och några gram lättare.
Kamerahuset känns mycket robust då det är tillverkat till stor del av magnesiumlegering, det är också vädertätat som ett professionellt kamerahus bör vara. Även objektiven i GF-serien är tätade och köldtåliga, men helt vattentäta är såklart varken hus eller optik.
GFX 100S vs GFX 50R.
Skärm, sökare & toppdisplay
Kameran är utrustad med samma sorts skärm som GF100, en 3,2-tums LCD-skärm på 2,36 MP som är vinklingsbar både i höjd- och sidled. Skärmen är försedd med touch-funktion för val av fokusfält/punkt, och man kan även zooma i eller bläddra i bilderna bildvisningsläget. Elektronisk vattenpass, rutmönster och histogram plus mycket annat finns att välja för både skärm och sökare.
Sökaren på 3,69 MP är inte lika högupplöst som i GFX 100, och den är ej avtagbar heller. Men bara för den skull handlar det inte om någon dålig sökare, tvärtom, det är en mycket bra EVF som ger en skarp och detaljrik bild med bra förstoring.
Utöver detta har kameran även en mindre display på ovansidan som visar inställningar och status som t ex batterinivå eller annan valbar information. Standardinställningen för toppdisplayen är att den visar all exponeringsinformation, men i menyn kan detta ändras och man kan t ex välja histogram istället.
Funktioner
Äntligen! GFX 100s är den första Fujimodellen som fått en minnesfunktion för menyn och klarar nu av att återgå till samma inställning där man var innan man stängde av kameran. Att menyn alltid tidigare startat om för början på alla övriga Fujikameror är en liten detalj som jag under många år stört mig på. Tack Fujifilm!
Fujifilm GFX 100s är aningen förenklad jämfört med den större GFX 100 med något färre tilldelningsbara funktioner. S-modellen har 7 st programmerbara Fn-knappar samt 4 st via touch på skärmen. Den har också dubbla inställningsrattar med både vrid- och tryckfunktioner och där den bakre går att tilldela. För dessa Fn-knappar finns det upp till 60 olika funktioner att välja mellan. Jag gillar också att den har hela 6 st Customlägen som man kan programmera, och dessutom separat för stillbild och film. Därmed ser jag GFX 100s också som ett föredöme för alla övriga yrkeskameror av andra fabrikat. Programvalsratten är nämligen endast försedd med A, S, M, P och C-lägena, och jag har aldrig förstått varför många tillverkare envisas med att låta det (oftast) gröna helautomatiska nybörjarläget finnas på sina professionella modeller. Då är det mycket bättre som Fuji gjort att överlåta den platsen till fler C-lägen. Personligen skulle jag klara mig gott och väl med A- och M-läget, och gärna 8 st C-lägen.
Fler intressanta funktioner finner du i punktform nedan:
- Inbyggd bearbetning och konvertering av Raw-bilder
- Filmsimulering typ Provia, Velvia m.fl.
- Val av mekanisk eller elektronisk slutare samt kombination av båda
- Exponeringskompensation +/- 5 steg
- Blixtsynk på första/andra ridån
- PC-synkkontakt för ex.vis studioblixt
- Exponeringslås
- Bulb, upp till 60 minuter
- Spotmätning
- Skärpedjupskontroll
- Focus peaking för manuell fokusering
- Högdagervarning
- En-punkt, zon eller spårnings-AF
- Ansikte/ögon-AF
- Exponeringsvariation/gaffling/bracketing
- Gaffling för filmsimulering och fokus
- Multibildsläge 400 MP
- Bildstabilisering - IBIS
- Justering av digitalskärpa
- Justering av färgbalans
- Justering av hög- & lågdagernivå
- Chrome-effekter
- Kornighet
- Intervalltagning/Time lapse
- Q-knapp för snabbare åtkomst av viktiga funktioner
- Auto-ISO med valbart standardläge
- Auto-ISO med valbar lägsta och högsta känslighet -200-12800
- Auto-ISO med valbar längsta/kortaste slutartid -1/4s -1/500s
- Brusreduceringsinställningar
- Reducering av diffraktion för JPEG-bilder
- Zebra-mönster för video
- Pixelmappning
- Sensorrengöring
- WiFi och Bluetooth
F/11, 23mm, ISO 100, 1/14 sek.
Hastighet och Autofokus
Serietagningen är densamma som i GFX100 med 5 b/s , vilket är bra med tanke på upplösningen. GFX 100s är försedd med både mekanisk och elektronisk slutare som klarar slutartider ner till 1/16000 sekund, vilket är suveränt om man exempelvis plåtar på största öppning med ljusstark optik i fullt dagsljus. Med den mekaniska slutaren är det istället från 60 minuter till 1/4000s som gäller. Autofokus i GFX 100s fungerar bra och den är tillräckligt snabb för de allra flesta motiv, men än är det inget man kan jämföra med de snabbaste kameramodellerna med mindre sensorer och lägre upplösning. GFX-kamerorna och GF-objektiven är liksom inte gjorda för sport eller andra riktigt snabba motiv.
Batteri och laddning
GFX 100s använder sig av det lite mindre batteriet som även sitter i X-T4, men kapaciteten verkar enligt Fujis egna uppgifter vara bättre i detta batteri än det som används i GFX 100. Dubbla batterier i GFX 100 uppges klara upp till 800 bilder per laddning, och 460 bilder med bara 1 st batteri i S-modellen.
Batteriet laddas direkt i kameran via USB C-porten. Det är också möjligt att fortsätta fotografera eller filma under laddning. Många andra kameror med USB-laddning stänger nämligen av kamerafunktionerna så fort man kopplar in en USB-kabel, eller slutar ladda när kameran startas. Det kraftiga batteriet kräver dock en powerbank som stödjer Power Delivery (PD). Märkligt nog ingår det ingen extern batteriladdare. Det tycker jag var lite väl snålt med tanke på vad kameran kostar. Fuji skickar bara en USB-adapter avsedd för 230 volt. Ifall du vill köpa till en laddare eller extra batteri så hittar du det här->>
Tips för landskapsfotografen
Vid landskapsfotografering när man oftast bländar ner runt f/11-f/16 så får man också relativt långa slutartider, och speciellt om man är ute efter högsta möjliga bildkvalitet och kör med ISO 100 som högst. I så fall bör man ställa in kamerans slutarfunktion på EF E-Front Ridåslutare. Om man istället använder MS Mekanisk Slutare så ökar risken för att man får skakningsoskärpa i bilderna när slutartiderna blir längre än ca 1/30 sekund. Varken stativ eller stabilisering hjälper mot vibrationer som orsakas av slutaren.
Video
Man kanske inte förväntar sig att en extremt högupplöst mellanformatskamera har någon imponerande videofunktion. Men då misstar man sig. Fujifilm GFX 100S klarar till exempel av att filma i UHD 4K/30p med en bitrate på upp till 400 Mbps. Hela sensorns bredd utnyttjas vid filmning, vilket gör att man till fullo kan utnyttja brännvidden och känslan i den optik man använder. Tack vare det stora sensorformatet får man större möjligheter att begränsa skärpedjupet, för att förstärka intrycket av djup i bilden vid såväl filmning som stillbildsfoto.
Färghanteringen klarar upp till 4:2:2 med 10-bitars färgdjup via HDMI, och 4:2:0 / 10-bit / H.265 internt till minneskort. Kameran har Fujis egna log-profiler för maximalt dynamikomfång, F-log, som optimerar materialet för efterföljande redigering, färgkorrigering etc. Den ger även möjligheten att välja mellan olika kompressionsalgoritmer; H.264, H.265, All-intra och Long GOP. Ingång för extern mikrofon och uttag för hörlurar finns också, samt USB C-kontakt och HDMI Micro D uttag.
Kontinuerlig autofokus vid filmning fungerar förhållandevis bra, och till video kan man också välja ansikts- och ögonfokusering. För AF-C finns även justeringsmöjligheter för hastighet och känslighet, och för dig som föredrar manuell fokusering så finns både focus peaking och förstoringsfunktion. För att hålla koll på högdagrarna kan man aktivera Zebra-mönster i olika effekter i videomenyn.
GFX 100S ger en riktigt bra videokvalitet i UHD/4K. Detta gäller även på lite högre ISO tack vare kamerans låga brusnivåer.
Filmklippen nedan har vi spelat in i all enkelhet bara för att du ska få en snabb uppfattning om filmkvaliteten i 4K. Materialet är precis som det kommer ur kameran och utan några korrigeringar i efterhand. Filmat i 4K / 25p / 400Mbps / All-intra / H.264 / Velvia filmsimulering, med manuell exponering och manuell fokusering om inte annat uppges. ISO varierar mellan 200 och 12800, vilket framgår i filmen.
Bildkvalitet del 2
Bildkvaliteten i S-modellen är minst lika bra som i GFX 100 eftersom GFX 100-modellerna har samma typ av sensor och processor. JPEG direkt ur kameran är som väntat bra och räcker förstås långt, men i RAW kan man alltid klämma fram ytterligare bättre detaljåtergivning, dynamikomfång och brusegenskaper. Fujifilms optik är självklart också en bidragande orsak till den höga kvaliteten, och deras GF-objektiv har inga som helst problem att teckna superskarpt trots kamerans extremt höga upplösning. Bruset i GFX 100/100s är också förvånansvärt lågt med tanke på 100 MP.
Betyg 1-10:
- Bildkvalitet 10
- Byggkvalitet 9,5
- Funktion 9
- Pris 8
Plus
+ Suverän bildkvalitet med utmärkt färgåtergivning, dynamik och detaljåtergivning
+ Låga brusnivåer och monokromt brus på höga ISO
+ Förbättrad bildstabilisering, nu upp till 6 steg
+ 16-bitars RAW format + inbyggd redigering & konvertering till JPEG
+ 4/3 sidförhållanden, ett stort plus för mig personligen
+ Både mekanisk och elektronisk slutare, samt elektronisk första-ridå-slutare
+ Kortast slutartid 1/16000s med elektronisk slutare
+ I princip ljudlös bildtagning med elektronisk slutare & manuell fokusering
+ 425 st valbara fokuspunkter
+ Hela 6 st programmerbara Customlägen (och inget helautomatiskt nybörjarläge)
+ C-läget på objektiven ger möjlighet till bländarstyrning från kamerahuset
+ Dubbla inställningsrattar med extra tryckfunktioner
+ 17 st programmerbara Fn-knappar
+ Kompetent, kan allt en professionell kamera behöver kunna plus mycket annat
+ Focus peaking
+ Standard högdagervarning för stillbild och Zebra för video
+ Mycket bra videokvalitet och gott om separata inställningar för filmfunktionen
+ Bra sökare
+ Suverän vinklingsbar skärm med touch-kontroll
+ Dubbla SD-minneskortfack
+ Joysticken på baksidan
+ USB-batteriladdning och kan laddas med powerbank
+ Gediget byggd i metall och med väderskyddad konstruktion
+ Smidig storlek för att vara en mellanformatskamera
+ Inbyggd WiFi för överföring och trådlös fjärrutlösare via smartenhet
+ Äntligen en Fuji-kamera som minns den menyinställning som användes innan kameran stängdes av
Minus
- Blixtsynk på endast 1/125 sek, men sällan ett problem med studioblixtar
- ISO 200 som lägst vid filmning
- Inte lika snabb och tyst AF som många spegelfria fullformatskameror (ljud och hastighet varierar dock med olika objektiv)
- Ingår ingen extern batteriladdare (utan bara en USB -230v-nätadapter)
- Beroendeframkallande bildkvalitet, men det kan givetvis också ses som ett stort plus
Slutsats
Att Fujifilm GFX 100S är kapabel till en fantastisk bildkvalitet borde inte vara någon nyhet vid det här laget, alla Fujis GFX-mellanformatskameror ger nämligen bildkvalitet utöver det vanliga. Det jag gillar mest med just 100S-modellen är att den är mycket mindre än både GFX 100 och 50S. Skillnaderna i storlek mot den enklare 50R-modellen är mer marginella, men jag upplever faktiskt 100S som mindre otymplig. Trots att den har ett mycket bättre och skönare grepp, samt en mer utvecklad variant av vikbar skärm och bättre placerad sökare med större ögonmussla.
Sen att priset är betydligt lägre på GFX 100S jämfört med GFX 100 gör ju att S-modellen blir mycket mer intressant och tillgänglig för fler fotografer, och för vissa kanske den bara är en dröm som förblir en dröm.
Övriga förbättrade egenskaper som bland annat en IBIS som nu kompenserar för upp till 6 steg längre slutartider, det får man på köpet.
Fler bilder tagna med Fujifilm GFX 100S hittar du här ->>
Testad av Mats 2021-03-10.
Bilderna är tagna i RAW och konverterade till JPEG i Capture One.
64 990:-
51 992:- exkl. moms
16 000:- i rabatt - Kampanjen aktiveras i kassan!
- Superhögupplöst på 102 MP
- Inbyggd bildstabilisering
- 4K-filmning i proffsnivå
I lager. Skickas samma dag (beställ innan 16:30)
GFX 100s, mellanformat
Fujifilm GFX100S
64 990:-
Spara 20% på Peak Design!
Spara 40% på Capture One!
Vi löser leasingavtal!
Bygg din SmallRig!
Betala tryggt med Klarna!
Finns i andra varianter
Kampanj
Begagnad
Fujifilm
GFX 100s, mellanformat (begagnad)- Superhögupplöst på 102 MP
- Inbyggd bildstabilisering
- 4K-filmning i proffsnivå
I lager
39 990:-
65 990:--39%
Begagnad
Fujifilm
GFX 100s, mellanformat + BC-W235 Dubbelladdare (begagnad)- Superhögupplöst på 102 MP
- Inbyggd bildstabilisering
- 4K-filmning i proffsnivå
I lager
34 990:-
Kampanj
Begagnad
Fujifilm
GFX 100s, mellanformat (begagnad)- Superhögupplöst på 102 MP
- Inbyggd bildstabilisering
- 4K-filmning i proffsnivå
I lager
39 990:-
65 990:--39%
Begagnad
Fujifilm
GFX 100s, mellanformat + BC-W235 Dubbelladdare (begagnad)- Superhögupplöst på 102 MP
- Inbyggd bildstabilisering
- 4K-filmning i proffsnivå
I lager
34 990:-
Populära tillbehör
Sennheiser
HD 25, sluten professionell hörlurI lager
1 490:-
Sennheiser
HD 25, sluten professionell hörlurI lager
1 490:-
Fujifilm
MHG-GFX S, handgrepp för GFX 100s - Ger bättre grepp om kameran
- Kraftig, eloxerad aluminium
- Integrerat Arca Swiss-fäste
Beställningsvara
1 490:-
Rekommenderade tillbehör
Lexar
SDXC Professional 1667X 64GB UHS-II U3 V60 250MB/s- Extra snabbt kort
- För högupplösta bilder/video
- Stöder UHS U3, V60, Class 10
I lager
449:-
Lexar
SDXC Professional 1667X 64GB UHS-II U3 V60 250MB/s- Extra snabbt kort
- För högupplösta bilder/video
- Stöder UHS U3, V60, Class 10
I lager
449:-
Liknande produkter
Begagnad
Fujifilm
GFX 100s, mellanformat + BC-W235 Dubbelladdare (begagnad)- Superhögupplöst på 102 MP
- Inbyggd bildstabilisering
- 4K-filmning i proffsnivå
I lager
34 990:-
Begagnad
Fujifilm
GFX 100s, mellanformat + BC-W235 Dubbelladdare (begagnad)- Superhögupplöst på 102 MP
- Inbyggd bildstabilisering
- 4K-filmning i proffsnivå
I lager
34 990:-
Populära produkter
Sony
A6600 kamerahus, svart + E 18-135mm f/3,5-5,6 OSS- Filmning i upp till 4K/25p
- Real Time Eye-AF
- Inbyggd 5-axlig bildstabilisering
I lager
18 390:-
Kampanj
I lager
27 949:-
Sony
A6600 kamerahus, svart + E 18-135mm f/3,5-5,6 OSS- Filmning i upp till 4K/25p
- Real Time Eye-AF
- Inbyggd 5-axlig bildstabilisering
I lager
18 390:-
Kampanj
I lager
27 949:-
Kampanj
Sony
A7 IV kamerahus- 33MP bakbelyst fullformatssensor
- Filmning upp till 4K/60p 10-bit
- Snabb och träffsäker autofokus
Beräknas in 2024-10-18
27 490:-
Cyberphoto testar
Tillbehör
Rekommenderade objektiv
Tekniska data
Om varumärket
Bästa mellanformatskamera, enligt TIPA 2021 |
Fujifilm GFX 100s
Att föregångaren GFX 100 är en fantastisk kamera är det inte många som säger emot. Men framförallt ett par faktorer har hindrat den från att bli en riktig storsäljare. Storleken och prislappen. Detta har gjort att det för många förblivit en dröm - eller en intressant, men opassande, modell.
Det råder nu Fujifilm bot på genom att släppa en S-modell med i stort snarlika prestanda, men i ett betydligt mindre format och för de flesta ett klart mer överkomligt pris.
F/14, 23mm, ISO 100, 1/58 sek.
Några snabba plus och minus:
+ Fantastisk bildkvalitet med extremt hög detaljåtergivning
+ Utmärkt filmkvalitet i 4K
+ Inbyggd 5,5-stegs bildstabilisering
+ Smidig storlek för att vara en mellanformatskamera
+ Äntligen en Fuji-kamera som minns den menyinställning som användes innan kameran stängdes av
- ISO 200 som lägst vid filmning
- Beroendeframkallande bildkvalitet, men det kan givetvis också ses som ett stort plus
Fler plus och minus samt slutsats finner du som vanligt längre ner på sidan.
F/10, 23mm, ISO 100, 1/26 sek.
Utmärkande egenskaper
- Mindre och snabbare än sin föregångare GFX100
- Samma bakbelysta 102 MP CMOS-bildsensor, med dual gain
- Upp till 400 MP bildupplösning, i multibildsläge
- 14 stegs dynamiskt omfång
- 16-bitars RAW-format (stillbild, DNG)
- Filmning i 4K, 10-bit internt/12-bit vid extern inspelning (Upp till 400 Mbps)
- Integrerad sensormedierad bildstabilisering
- Fast monterad sökare på 3,69 MP
- Vinklingsbar skärm, i 3 ledder
- Nytt batteri med högre kapacitet
- Omarbetade/förenklade reglage
- Nytt filmsimuleringsläge "Nostalgic Negative"
- WiFi-funktion med bluetooth, för filöverföring och styrning av kamera via dedikerad programvara
F/5,6, 80mm, ISO 100, 1/42 sek.
Varför välja mellanformat?
Detta är nog en fråga många ställer sig nu när ett flertal 35mm-fullformatskameror med riktigt höga prestanda finns tillgängliga på marknaden.
Förutom det kanske uppenbara faktum att det är lättare att göra en till ytan större bildsensor riktigt högupplöst, utan att tappa prestanda i övrigt, finns ett antal andra egenskaper som talar till mellanformatets fördel. Sammantaget ger det bland annat:
- Högre upplösning än alla nuvarande 35mm fullformatskameror
- Bibehållen (eller högre) känslighet, ton-/dynamikomfång och brusprestanda
- Bildmöjligheter som saknas i andra system, t ex större bildvinkel och kortare skärpedjup samtidigt
- Större möjlighet att beskära bilder, utan kvalitetsförluster
- Ett mer kvadratisk sidförhållande (4:3) än det vanliga 3:2
- En egen känsla i bilderna, som uppskattas av många
Fuji sammanfattar alla dessa egenskaper under devisen "More Than Full Frame!", för man menar att GFX-kamerorna erbjuder så mycket mer än motsvarande 35mm fullformatskameror.
F/6,4, 32mm, ISO 100, 1/20 sek.
Bildkvalitet del 1
Den mycket högupplösta bildsensorn är redan i sig något som gör kameran unik. Det finns bara ett par andra system som erbjuder samma upplösningar eller något högre och inget av dem kommer i närheten av priset på GFX 100s, det kan faktiskt röra sig om uppåt närmare 10x priset för vissa av dessa system. GFX 100s erbjuder dessutom ett högupplöst multishot-läge som ger upplösningar på upp till 400MP, om nu inte 100MP skulle räcka.
Men upplösning är inte allt. Minst lika viktigt är många gånger färgåtergivningen och här har man med GFX 100s tillgång till 16 bitars färgdjup per kanal, vid användning av RAW-format. Det innebär att kameran totalt, i en och samma bild, kan återge dryga 281 triljoner färgnyanser (d v s drygt 281 tusen miljarder toner).
Dessa siffror är förstås smått ogreppbara, men innebär i alla fall i praktiken att kameran kan skapa så mjuka tonövergångar att man knappast kan se att bilden är digital. Jämför man t ex med en vanlig JPEG-bild så kan en sådan totalt återge 16,8 miljoner färgtoner, vilket redan det är en del - men det räcker inte riktigt till utan ger ofta tydliga steg i tonövergångar som i verkligheten är steglösa.
F/11, 23mm, ISO 100, 1/26 sek.
Bildstabilisering
Bildstabiliseringen är aningen förbättrad sedan föregångaren och handlar nu om en 5-axlig IBIS via sensor shift och som kompenserar för upp till 6 steg längre slutartider, utan problem med skakningsoskärpa. GFX 100s har en mycket effektiv och bra IBIS.
Byggkvalitet & känsla
Trots att GFX 100s är mindre än både GFX 50s och GFX 100 så sitter den stadigt i handen tack vare ett tillräckligt stort och bra grepp. S-modellen är oerhört mycket mindre än GFX 100 och mer jämförbar med den minsta modellen i GFX-serien 50R, men med mycket bättre grepp och ergonomi än 50R. Det lustiga är också att 100s upplevs mycket mindre och smidigare än 50R trots relativt små skillnader i storlek (se bilden nedan). 50R är lite bredare och högre om man bortser från sökaren på 100s. Vi jämförde 100s även med Panasonic S1R som är en spegelfri 35mm-kamera, och GFX 100s är faktiskt både lite mindre och några gram lättare.
Kamerahuset känns mycket robust då det är tillverkat till stor del av magnesiumlegering, det är också vädertätat som ett professionellt kamerahus bör vara. Även objektiven i GF-serien är tätade och köldtåliga, men helt vattentäta är såklart varken hus eller optik.
GFX 100S vs GFX 50R.
Skärm, sökare & toppdisplay
Kameran är utrustad med samma sorts skärm som GF100, en 3,2-tums LCD-skärm på 2,36 MP som är vinklingsbar både i höjd- och sidled. Skärmen är försedd med touch-funktion för val av fokusfält/punkt, och man kan även zooma i eller bläddra i bilderna bildvisningsläget. Elektronisk vattenpass, rutmönster och histogram plus mycket annat finns att välja för både skärm och sökare.
Sökaren på 3,69 MP är inte lika högupplöst som i GFX 100, och den är ej avtagbar heller. Men bara för den skull handlar det inte om någon dålig sökare, tvärtom, det är en mycket bra EVF som ger en skarp och detaljrik bild med bra förstoring.
Utöver detta har kameran även en mindre display på ovansidan som visar inställningar och status som t ex batterinivå eller annan valbar information. Standardinställningen för toppdisplayen är att den visar all exponeringsinformation, men i menyn kan detta ändras och man kan t ex välja histogram istället.
Funktioner
Äntligen! GFX 100s är den första Fujimodellen som fått en minnesfunktion för menyn och klarar nu av att återgå till samma inställning där man var innan man stängde av kameran. Att menyn alltid tidigare startat om för början på alla övriga Fujikameror är en liten detalj som jag under många år stört mig på. Tack Fujifilm!
Fujifilm GFX 100s är aningen förenklad jämfört med den större GFX 100 med något färre tilldelningsbara funktioner. S-modellen har 7 st programmerbara Fn-knappar samt 4 st via touch på skärmen. Den har också dubbla inställningsrattar med både vrid- och tryckfunktioner och där den bakre går att tilldela. För dessa Fn-knappar finns det upp till 60 olika funktioner att välja mellan. Jag gillar också att den har hela 6 st Customlägen som man kan programmera, och dessutom separat för stillbild och film. Därmed ser jag GFX 100s också som ett föredöme för alla övriga yrkeskameror av andra fabrikat. Programvalsratten är nämligen endast försedd med A, S, M, P och C-lägena, och jag har aldrig förstått varför många tillverkare envisas med att låta det (oftast) gröna helautomatiska nybörjarläget finnas på sina professionella modeller. Då är det mycket bättre som Fuji gjort att överlåta den platsen till fler C-lägen. Personligen skulle jag klara mig gott och väl med A- och M-läget, och gärna 8 st C-lägen.
Fler intressanta funktioner finner du i punktform nedan:
- Inbyggd bearbetning och konvertering av Raw-bilder
- Filmsimulering typ Provia, Velvia m.fl.
- Val av mekanisk eller elektronisk slutare samt kombination av båda
- Exponeringskompensation +/- 5 steg
- Blixtsynk på första/andra ridån
- PC-synkkontakt för ex.vis studioblixt
- Exponeringslås
- Bulb, upp till 60 minuter
- Spotmätning
- Skärpedjupskontroll
- Focus peaking för manuell fokusering
- Högdagervarning
- En-punkt, zon eller spårnings-AF
- Ansikte/ögon-AF
- Exponeringsvariation/gaffling/bracketing
- Gaffling för filmsimulering och fokus
- Multibildsläge 400 MP
- Bildstabilisering - IBIS
- Justering av digitalskärpa
- Justering av färgbalans
- Justering av hög- & lågdagernivå
- Chrome-effekter
- Kornighet
- Intervalltagning/Time lapse
- Q-knapp för snabbare åtkomst av viktiga funktioner
- Auto-ISO med valbart standardläge
- Auto-ISO med valbar lägsta och högsta känslighet -200-12800
- Auto-ISO med valbar längsta/kortaste slutartid -1/4s -1/500s
- Brusreduceringsinställningar
- Reducering av diffraktion för JPEG-bilder
- Zebra-mönster för video
- Pixelmappning
- Sensorrengöring
- WiFi och Bluetooth
F/11, 23mm, ISO 100, 1/14 sek.
Hastighet och Autofokus
Serietagningen är densamma som i GFX100 med 5 b/s , vilket är bra med tanke på upplösningen. GFX 100s är försedd med både mekanisk och elektronisk slutare som klarar slutartider ner till 1/16000 sekund, vilket är suveränt om man exempelvis plåtar på största öppning med ljusstark optik i fullt dagsljus. Med den mekaniska slutaren är det istället från 60 minuter till 1/4000s som gäller. Autofokus i GFX 100s fungerar bra och den är tillräckligt snabb för de allra flesta motiv, men än är det inget man kan jämföra med de snabbaste kameramodellerna med mindre sensorer och lägre upplösning. GFX-kamerorna och GF-objektiven är liksom inte gjorda för sport eller andra riktigt snabba motiv.
Batteri och laddning
GFX 100s använder sig av det lite mindre batteriet som även sitter i X-T4, men kapaciteten verkar enligt Fujis egna uppgifter vara bättre i detta batteri än det som används i GFX 100. Dubbla batterier i GFX 100 uppges klara upp till 800 bilder per laddning, och 460 bilder med bara 1 st batteri i S-modellen.
Batteriet laddas direkt i kameran via USB C-porten. Det är också möjligt att fortsätta fotografera eller filma under laddning. Många andra kameror med USB-laddning stänger nämligen av kamerafunktionerna så fort man kopplar in en USB-kabel, eller slutar ladda när kameran startas. Det kraftiga batteriet kräver dock en powerbank som stödjer Power Delivery (PD). Märkligt nog ingår det ingen extern batteriladdare. Det tycker jag var lite väl snålt med tanke på vad kameran kostar. Fuji skickar bara en USB-adapter avsedd för 230 volt. Ifall du vill köpa till en laddare eller extra batteri så hittar du det här->>
Tips för landskapsfotografen
Vid landskapsfotografering när man oftast bländar ner runt f/11-f/16 så får man också relativt långa slutartider, och speciellt om man är ute efter högsta möjliga bildkvalitet och kör med ISO 100 som högst. I så fall bör man ställa in kamerans slutarfunktion på EF E-Front Ridåslutare. Om man istället använder MS Mekanisk Slutare så ökar risken för att man får skakningsoskärpa i bilderna när slutartiderna blir längre än ca 1/30 sekund. Varken stativ eller stabilisering hjälper mot vibrationer som orsakas av slutaren.
Video
Man kanske inte förväntar sig att en extremt högupplöst mellanformatskamera har någon imponerande videofunktion. Men då misstar man sig. Fujifilm GFX 100S klarar till exempel av att filma i UHD 4K/30p med en bitrate på upp till 400 Mbps. Hela sensorns bredd utnyttjas vid filmning, vilket gör att man till fullo kan utnyttja brännvidden och känslan i den optik man använder. Tack vare det stora sensorformatet får man större möjligheter att begränsa skärpedjupet, för att förstärka intrycket av djup i bilden vid såväl filmning som stillbildsfoto.
Färghanteringen klarar upp till 4:2:2 med 10-bitars färgdjup via HDMI, och 4:2:0 / 10-bit / H.265 internt till minneskort. Kameran har Fujis egna log-profiler för maximalt dynamikomfång, F-log, som optimerar materialet för efterföljande redigering, färgkorrigering etc. Den ger även möjligheten att välja mellan olika kompressionsalgoritmer; H.264, H.265, All-intra och Long GOP. Ingång för extern mikrofon och uttag för hörlurar finns också, samt USB C-kontakt och HDMI Micro D uttag.
Kontinuerlig autofokus vid filmning fungerar förhållandevis bra, och till video kan man också välja ansikts- och ögonfokusering. För AF-C finns även justeringsmöjligheter för hastighet och känslighet, och för dig som föredrar manuell fokusering så finns både focus peaking och förstoringsfunktion. För att hålla koll på högdagrarna kan man aktivera Zebra-mönster i olika effekter i videomenyn.
GFX 100S ger en riktigt bra videokvalitet i UHD/4K. Detta gäller även på lite högre ISO tack vare kamerans låga brusnivåer.
Filmklippen nedan har vi spelat in i all enkelhet bara för att du ska få en snabb uppfattning om filmkvaliteten i 4K. Materialet är precis som det kommer ur kameran och utan några korrigeringar i efterhand. Filmat i 4K / 25p / 400Mbps / All-intra / H.264 / Velvia filmsimulering, med manuell exponering och manuell fokusering om inte annat uppges. ISO varierar mellan 200 och 12800, vilket framgår i filmen.
Bildkvalitet del 2
Bildkvaliteten i S-modellen är minst lika bra som i GFX 100 eftersom GFX 100-modellerna har samma typ av sensor och processor. JPEG direkt ur kameran är som väntat bra och räcker förstås långt, men i RAW kan man alltid klämma fram ytterligare bättre detaljåtergivning, dynamikomfång och brusegenskaper. Fujifilms optik är självklart också en bidragande orsak till den höga kvaliteten, och deras GF-objektiv har inga som helst problem att teckna superskarpt trots kamerans extremt höga upplösning. Bruset i GFX 100/100s är också förvånansvärt lågt med tanke på 100 MP.
Betyg 1-10:
- Bildkvalitet 10
- Byggkvalitet 9,5
- Funktion 9
- Pris 8
Plus
+ Suverän bildkvalitet med utmärkt färgåtergivning, dynamik och detaljåtergivning
+ Låga brusnivåer och monokromt brus på höga ISO
+ Förbättrad bildstabilisering, nu upp till 6 steg
+ 16-bitars RAW format + inbyggd redigering & konvertering till JPEG
+ 4/3 sidförhållanden, ett stort plus för mig personligen
+ Både mekanisk och elektronisk slutare, samt elektronisk första-ridå-slutare
+ Kortast slutartid 1/16000s med elektronisk slutare
+ I princip ljudlös bildtagning med elektronisk slutare & manuell fokusering
+ 425 st valbara fokuspunkter
+ Hela 6 st programmerbara Customlägen (och inget helautomatiskt nybörjarläge)
+ C-läget på objektiven ger möjlighet till bländarstyrning från kamerahuset
+ Dubbla inställningsrattar med extra tryckfunktioner
+ 17 st programmerbara Fn-knappar
+ Kompetent, kan allt en professionell kamera behöver kunna plus mycket annat
+ Focus peaking
+ Standard högdagervarning för stillbild och Zebra för video
+ Mycket bra videokvalitet och gott om separata inställningar för filmfunktionen
+ Bra sökare
+ Suverän vinklingsbar skärm med touch-kontroll
+ Dubbla SD-minneskortfack
+ Joysticken på baksidan
+ USB-batteriladdning och kan laddas med powerbank
+ Gediget byggd i metall och med väderskyddad konstruktion
+ Smidig storlek för att vara en mellanformatskamera
+ Inbyggd WiFi för överföring och trådlös fjärrutlösare via smartenhet
+ Äntligen en Fuji-kamera som minns den menyinställning som användes innan kameran stängdes av
Minus
- Blixtsynk på endast 1/125 sek, men sällan ett problem med studioblixtar
- ISO 200 som lägst vid filmning
- Inte lika snabb och tyst AF som många spegelfria fullformatskameror (ljud och hastighet varierar dock med olika objektiv)
- Ingår ingen extern batteriladdare (utan bara en USB -230v-nätadapter)
- Beroendeframkallande bildkvalitet, men det kan givetvis också ses som ett stort plus
Slutsats
Att Fujifilm GFX 100S är kapabel till en fantastisk bildkvalitet borde inte vara någon nyhet vid det här laget, alla Fujis GFX-mellanformatskameror ger nämligen bildkvalitet utöver det vanliga. Det jag gillar mest med just 100S-modellen är att den är mycket mindre än både GFX 100 och 50S. Skillnaderna i storlek mot den enklare 50R-modellen är mer marginella, men jag upplever faktiskt 100S som mindre otymplig. Trots att den har ett mycket bättre och skönare grepp, samt en mer utvecklad variant av vikbar skärm och bättre placerad sökare med större ögonmussla.
Sen att priset är betydligt lägre på GFX 100S jämfört med GFX 100 gör ju att S-modellen blir mycket mer intressant och tillgänglig för fler fotografer, och för vissa kanske den bara är en dröm som förblir en dröm.
Övriga förbättrade egenskaper som bland annat en IBIS som nu kompenserar för upp till 6 steg längre slutartider, det får man på köpet.
Fler bilder tagna med Fujifilm GFX 100S hittar du här ->>
Testad av Mats 2021-03-10.
Bilderna är tagna i RAW och konverterade till JPEG i Capture One.
Finns i andra varianter
Kampanj
Begagnad
Fujifilm
GFX 100s, mellanformat (begagnad)- Superhögupplöst på 102 MP
- Inbyggd bildstabilisering
- 4K-filmning i proffsnivå
I lager
39 990:-
65 990:--39%
Begagnad
Fujifilm
GFX 100s, mellanformat + BC-W235 Dubbelladdare (begagnad)- Superhögupplöst på 102 MP
- Inbyggd bildstabilisering
- 4K-filmning i proffsnivå
I lager
34 990:-
Kampanj
Begagnad
Fujifilm
GFX 100s, mellanformat (begagnad)- Superhögupplöst på 102 MP
- Inbyggd bildstabilisering
- 4K-filmning i proffsnivå
I lager
39 990:-
65 990:--39%
Begagnad
Fujifilm
GFX 100s, mellanformat + BC-W235 Dubbelladdare (begagnad)- Superhögupplöst på 102 MP
- Inbyggd bildstabilisering
- 4K-filmning i proffsnivå
I lager
34 990:-
Populära tillbehör
Sennheiser
HD 25, sluten professionell hörlurI lager
1 490:-
Sennheiser
HD 25, sluten professionell hörlurI lager
1 490:-
Fujifilm
MHG-GFX S, handgrepp för GFX 100s - Ger bättre grepp om kameran
- Kraftig, eloxerad aluminium
- Integrerat Arca Swiss-fäste
Beställningsvara
1 490:-
Rekommenderade tillbehör
Lexar
SDXC Professional 1667X 64GB UHS-II U3 V60 250MB/s- Extra snabbt kort
- För högupplösta bilder/video
- Stöder UHS U3, V60, Class 10
I lager
449:-
Lexar
SDXC Professional 1667X 64GB UHS-II U3 V60 250MB/s- Extra snabbt kort
- För högupplösta bilder/video
- Stöder UHS U3, V60, Class 10
I lager
449:-
Liknande produkter
Begagnad
Fujifilm
GFX 100s, mellanformat + BC-W235 Dubbelladdare (begagnad)- Superhögupplöst på 102 MP
- Inbyggd bildstabilisering
- 4K-filmning i proffsnivå
I lager
34 990:-
Begagnad
Fujifilm
GFX 100s, mellanformat + BC-W235 Dubbelladdare (begagnad)- Superhögupplöst på 102 MP
- Inbyggd bildstabilisering
- 4K-filmning i proffsnivå
I lager
34 990:-
Populära produkter
Sony
A6600 kamerahus, svart + E 18-135mm f/3,5-5,6 OSS- Filmning i upp till 4K/25p
- Real Time Eye-AF
- Inbyggd 5-axlig bildstabilisering
I lager
18 390:-
Kampanj
I lager
27 949:-