Fotohistoria: Ifbaflex

Ifba var ett eget märke för franska kamerakedjan "Flash". Ifba lanserades som märke kring 1970 och Flash som företag grundades kring 1960. De marknadsförde sig som att vara billigaste återförsäljaren i Frankrike. De köpte OEM-produkter och satte eget namn på dem och deras systemkameror fick heta Ifbaflex, och objektiven Ifbagon, teleskop Ifbascope, förstoringsapparater Ifbanox, blixtar Ifbatronic och studioblixtar fick namnet Ifbalit.

Denna Ifbaflex som du ser på bilderna här ovanför, den tillverkades i Tyskland av Rollei och den ligger rätt högt i pris. Under kameran kan man läsa "Made i Germany by Rollei". Tydligen en ovanlig kamera idag. Ifba såldes i huvudsak i Frankrike och det blir ju en tämligen liten marknad. De få Ifbaflex M102 TM med Ifbagon 1.8/50mm som jag hittat ligger på 4500kr till 14000kr. Rimligt vore kanske 1500kr. Man tror att den tillverkades i endast 2000 exemplar, vissa påstår endast 1000 exemplar. Den såldes endast under första halvåret 1974. Den hade ovanligt nog en M42-skruvgänga, många hade nog gissat att den skulle haft en Rollei-bajonett. I övrigt så är det i stort set samma kamera som Voigtländer VSL-1, vilken också tillverkades av Rollei. Slutaren klarade 1/1000s - 1/2s + B.

Flash hade totalt 5 Ifba SLR-modeller under sin historia:

Ifbaflex 1000 DX, tillverkad av Chinon
Ifbaflex 2000 CE, troligen tillverkad av Chinon
Ifbaflex M102, tillverkad av Rollei i Tyskland
Ifbaflex T1000, tillverkad av Cosina
Ifbaflex TL1000, tillverkad av Cosina

Du ser 8 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan.

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

/Thomas