Fotohistoria: Contax 645

Denna kamera var lite kungen av mellanformat på sin tid. Snygg med mycket fina objektiv men den var också dyr och den är fortfarande dyr. Den ligger mycket högt i begagnatvärde. Dels för att det är en så grymt bra kamera och dels för att den såldes inte några större mängder.

Den 20 februari 1999 så lanserar Contax sin 645 AF. I mina ögon den snyggaste, sexigaste, coolaste och bästa analoga 645-kameran på marknaden. Designen går i samma stil som Contax 135-kameror som är designade av Porsche så troligen är denna också det. 2005 lades den ner. faktiskt hela Contax tillverkning av alla deras kameror lades ner 2005 då dess ägare Kyocera inte kunde få lönsamhet i den verksamheten. En stor sorg i fotohistorien. Contax hade fantastiska kameror med fantastiska objektiv.

Så, nu tillbaka till kameran i fråga, Contax 645. Kort sagt en systemkamera för 120- och 220-film, utbytbara sökare, utbytbara filmkassetter och självklart utbytbara objektiv. Contax 645 är en elektronisk kamera som kräver ett 2CR5-batteri för att fungera. Du kan använda tidsautomatik, bländarautomatik och helt manuell exponering på den. Slutaren klarar 1/4000s - 30s. Det finns dock ett uttag för vanlig mekanisk trådutlösare där du kan utlösa slutaren i B-läge mekaniskt utan att det drar batterier alls. Ljusmätningen är antingen centrumvägd eller spot. Kameran har autofokus men den är rätt långsam. Funkar för ändamålet men har inte en chans mot moderna system.

Använder du film som har bar-kod så drar den fram själv till första bildrutan samt ställer in rätt ISO från 25-5000. Du kan ställa ISO manuellt 6-6400 ISO. Filmframmatningen är motordriven och klarar 1,6 bilder per sekund. Detta är ju självklart ingen sportkamera. Det fanns ett bakstycke för 220-film som innehöll en vacuumpump som sög fast filmen så att den blev helt plan. Senare så var det flera tillverkare, Imacon, Leaf, Kodak, Jenoptik, Sinar-Bron, Megavision och Phase One, som tog fram digitala bakstycken till Contax 645.

De objektiv som fanns till Contax 645-fattning var:

Carl Zeiss Distagon 35/3,5
Carl Zeiss Distagon 45/2,8
Hartblei Super-Rotator TS-PC 45/3,5
Hartblei MC Digital Super-Rotator TS-PC 45mm f/ 3.5
Carl Zeiss Vario-Sonnar 45-90/4,5
Carl Zeiss Distagon 55/3,5
Carl Zeiss Planar 80/2,0
Carl Zeiss APO-Planar 120/4
Carl Zeiss Sonnar 140/2,8
Carl Zeiss Sonnar 210/4
Carl Zeiss Sonnar 350/4

Objektiven är legendariska och är fortfarande rankade som mycket bra. Vissa använder dem på Fujifilms GFX-kameror. Det finns till och med adapterar som kan styra bländaren och du får full autofokus. Har du en GFX och blir sugen på något av dessa objektiv så är det förståeligt men samtidigt ska du ställa dig frågan om de verkligen är bättre än Fujifilms egna? Troligen inte. Beror också vilka brännvidder man jämför. Dessutom så är Contax 645-objektiven klumpigare och extremt mycket långsammare med sämre autofokus. Faktum kvarstår att det är ändå excellenta objektiv.

Du ser 17 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Kameran kommer från vårt museum. Värdet på marknaden inklusive en optik idag ligger mellan 40,000-85,000kr. Slutligen en liten detalj som visar hur genomtänkt kameran är och det är att remfästena är gjorda så att de inte kan snurra mer än 180 grader så att det är ingen risk att kameraremmen snurrar ihop sig.

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

/Thomas