Fotohistoria: Lordomat

Leidolf i Wetzlar i Tyskland lanserade 1953 sin Lordomat. Vi börjar med ett stort tack till Mats Nordhag som donerat denna kamera till vårt museum. Lordomat är en mätsökarkamera med utbytbar optik.

Leidolf grundades 1921 i Wetzlar i Tyskland av Rudolf Leidolf. I staden Wetzlar fanns flera företag som tillverkade fotografisk utrustning men ingen var mer känd än Leica. I alla fall så tillverkade Leidolf optik för mikroskop och de var även underleverantör till Leica. Efter andra världskriget så fanns en stor efterfrågan av kameror och de gav sig in i kameratillverkning. Första kameran kom 1950 och den hette Leidox. Leidolf tillverkade en del enklare kameror fram till de lanserade Lordomat med mätsökare. De fanns med både fast eller utbytbar optik. De flesta objektiven tillverkades av Enna-Werk i München.

Leidolf slutade tillverka kameror 1962 på grund av girighet hos deras distributör. Leidolf var helt i händerna på tyska postorderföretaget Quelle och när Leidolf inte gick med på de allt svårare ekonomiska kraven från Quelle så ställde Quelle in alla sina ordrar och det innebar slutet för företaget Leidolf. Det ledde till att all personal fick gå och Leidolfs ägare och kamerakonstruktör Fritz Meinhardt begick självmord. Schweiziska Wild Heerbrugg köpte upp inventarierna ur företaget. 1987 gick Wild Heerbrugg ihop med Ernst Leitz Gmbh (Leica). 1990 blir Wild Heerbrugg helägt Leica Holding.

Leidolf Lordomat är som sagt en mätsökarkamera med kopplad mätsökare. Den har utbytbart objektiv. Den såldes oftast med det objekitv som du ser här på bilderna, en Leidolf Wetzlar Lordonar 50/2,8. Kameran med optik kostade $89 i USA på den tiden och det skulle motsvara 10,400kr i dagens läge. Den kostade en del men den var ändå betydligt billigare än en Leica. Eftersom både Leidolf och Leica tillverkades i den lilla staden Wetzlar så kan man tänka sig att dessa märken jämfördes en hel del. Leidolf var lite av en "fattigmans-Leica". Leidolfs kameror var ofta bra konstruerade och gav ett gott kvalitetsintryck. Den kamera jag håller i handen fungerar fortfarande ypperligt bra efter snart 70 år. Det är en bedrift i sig.

Sökaren i Lordomat saknar ramar för olika brännvidder vilket gär användandet lite komplicerat när du använder andra objektiv än standard. Leidolf löste det med lösa optiska sökare som man satte i tillbehörsskon.

Dagen onödiga vetande får bli att ordet "Lordo" på italienska betyder "äckligt" så jag gissar att dessa kameror inte hade alltför stor framgång i Italien.

Du ser 14 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Kameran kommer från vårt museum.

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

/Thomas