Fotohistoria: Nikkorex-8

Nikon smalfilmskamera för "rörliga bilder" tillhör inte vanligheterna. Här har vi en dubbel-8-kamera från 1960. Denna kamera var först med något viktigt i fotohistorien, som du kan läsa om längre ner.

Nikkkorex-8 lanserades i september 1960 och dess design var unik och uppseendeväckande för sin tid. Nippon Kogaku K.K. , dvs Nikon, som var helt fokuserade på att bygga stillbildskameror gick nu in på smalfilmsmarknaden. Nu var den marknaden inte så långt bort från Nikon som man skulle kunna tro, för Nikon hade tillverkat objektiv åt flera tillverkare av smalfilmskameror tidigare. Då både till 8mm och 16mm kameror.

NIKKOREX 8 såldes som en nybörjarkamera, vilket var ovanligt för Nikon som hittills mestadels siktat på proffs och avancerade amatörer. Nikon hade dock en till modell i faggorna som de börjat rita på redan 1956 och stod som prototyp 1959. Den modellen släpptes aldrig på marknaden. Den hade tre objektiv i en revolverfattning CINE-NIKKOR 6.5mm f/1.8, 13mm f/1.8 och 38mm f/1.8.

Nikkorex-8 tillverkades med en kapacitet av 3000 kameror per månad. Nikkorex-8 var en avancerad kamera för sin tid. Den drevs av en elmotor och batterier istället för ett fjäderverk. Det var en bidragande orsak till hur de kunde bygga kameran så pass kompakt som 14,6 x 9,52 x 3,17cm. Den väger 630 gram och är byggd mestadels i metall. Objektivet är ett Nikkor 10mm f/1,8.

Ljusmätaren av en för den tiden modern CdS fotocell. Det var första gången en sådan mätcell monterades inbyggd i en kamera, det gäller både filmkamera och stillbildskamera. Så där har denna kamera en tydlig plats i fotohistorien.

Kanske vi skulle göra en djupdykning i fullständigt onödigt vetande. Exponeringsautomatiken i Nikkorex var byggd så att de två bländarbladen var mekaniskt kopplade till mätarnålen som i sin tur styrdes av CdS fotocellen. De gjorde bländarbladen så lätta som möjligt så att mätaren skulle orka med att styra bländaren men det var ändå en ovanligt stor påfrestning för en mätarnål. Detta gick att utföra just för att en CdS fotocell användes. Den svaga ström som en selen-mätare ger hade aldrig orkat med den mekaniska belastningen.

1963 lanseras Nikkorex Zoom 8 som då som namnet anger har en zoomoptik. Samma år lanserades även Nikkorex 8F. Båda dessa kameror hade sökare av spegelreflextyp.

Efter dessa kameror så gick Nikon över till Super-8 och de kamerorna kanske dyker upp i vår bloggserie "Fotohistoria" någon gång framöver.

Du ser 10 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Kameran kommer från vårt museum. Samlar du på Nikon så kan detta vara en kul kamera att ha i samlingen. De ligger lågt i pris, du kan få ett fint exemplar för 200-300kr.

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

/Thomas