Fotohistoria: Yashica atoron

Efter att Yashica misslyckats med att vinna marknad med sina Y16 och 16EE som använde Minolta-filmtyp så satte man sig ner vid ritbordet och borde sitt allra bästa och resultatet blev att 1965 lanserades Yashica atoron, en kamera som absolut kan mäta sig med tyska Minox.

Yashica atoron använder 8x11mm Minox-film. Kameran känns gedigen och välbyggd. Den är 103x33x22mm, och väger 102 gram. Slutaren klarar 1/250s - 1/45s + B. Slutaren är fjäderdriven och har ett mycket egendomligt ljud.

Objektivet är ett fixfokus Yashinon 18/2,8 med 4 linselement. Objektivet hade ett gott rykte. Den har ett inbyggt UV-filter och det ligger  med blåfilter och ND4-filter. Ljusmätaren är av Selen-typ, så den behöver inte batterier. Man vrider ett vred så att det pekar på visaren och det EV-värdet motsvarar då en tid/bländar-kombination, precis som programautomatik.

Frammatningen sker med en arm som man drar ut och sedan skjuter in, denna mekanism sitter på kamerans högra sida. ett system som senare skulle kopieras av många pocketkameror, de som använde 110-film. 

Huvudsakliga skillnader mellan Yashica atoron och Minox B vara att du kunde välja avstånd på Minox medan du hade variabel bländaröppning på Yashica. Minox var tystare med bara ett svagt klick medan Yashicas fjäderdrivna slutare lät mer "swiiiiish" om man nu kan beskriva ett ljud med bokstäver.

1971 så ersattes atoron med ATORON ELECTRO som använde en CdS-cell istället för en selen-cell, och den klarade 1/350s - 8s + B. Så Yashica gick från bara små bokstäver till endast stora bokstäver. Lustigt. Båda atoron och ATORON ELECTRO såldes i Tyskland av Quelle och Porst under egna namn.

Vi kan avsluta med lite kort historia om Yashica som märke: 1945 grundas Yashima Seiki Seisakusho, som betyder Yashima Precisionsverkstad, i Nagano Japan, 1948 ombildas det till ett aktiebolag: Yashima Seiki K.K. och 1953 bytte de namn till Yashima Kōgaku Seiki K.K. vilket betyder Yashima optiska precisionsinstrument. Samma år släpps deras första kamera, Yashimaflex som var en tvåögd 6x6 spegelreflexkamera. 1958 byter företaget namn till Yashica Co., Ltd, namnet kommer från YASHima CAmera = Yashica. Samma år köper de upp Nicca Camera som gått i konkurs och får där tillgång till teknologi för 35mm kameror. Yashica hade också samarbete med Polaroid och de tillverkade kameror åt Polaroid på 60-talet.

1965 släpps världens första kamera, dock halvformat, med elektromagnetisk slutare och året efter kom en med fullformat. I början av 70-talet så påbörjas ett samarbete med Carl Zeiss Stiftung och Contax återuppstår. På Photokina 1974 så visas Contax RTS upp, och den är designad av Porsche så den väcker stor uppmärksamhet. Vi har tidigare här i bloggen och fotohistoria tagit upp Contax RTS i en egen artikel.

1979 släpps Yashica FX3 som var konstruerad av Yashica men tillverkad av Cosina. En lätt och smidig kamera som låg bra i pris. Manuell och mekanisk och den driftsäker. Den hade Y/C-bajonett så du kunde använda de fina Zeiss-objektiven från Contax. Den modellen i såldes bra och tillverkades, med små uppgraderingar, ända till 2002. 1983 köps de upp av Kyocera. 1987 lanserar Yashica äntligen en systemkamera med autofokus, men den låg för högt i pris, hade inget unikt och marknadsfördes inte tillräckligt bra, så den var väl början till slutet för Yashica. De fokuserade mer på kompaktkameror och flyttade tillverkningen till Hong Kong.

2005 stoppar Kyocera all tillverkning av både Yashica och Contax kameror. Sorgen är ett faktum. 2008 säljs namnet till JNC Datum Tech International Ltd., Hong Kong som använder namnet på diverse elektronik, och de släppt några taffliga kameror som bär Yashica-namnet. Så tragiskt.

Du ser 12 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Kameran kommer från vårt museum. Värdet på en Yashica atoron ligger rätt lågt, från 100kr upp till 1000kr beroende på skick och om den ligger i sin presentförpackning.

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

/Thomas