Fotohistoria: Kodak 35

Här har vi en kamera från 1947 som ser lite annorlunda ut och som dessutom är byggd av lite annorlunda material. Made in USA skyltar Kodak tydligt med.

Detta är en kamera med fast optik, i detta fall en Kodak Anastar 50/3,5. Den heter Kodak 35 men dess korrekta namn är Kodak 35 Rangefinder. Sökaren sitter centralt placerad mitt ovanför optiken. Mätsökaren som används för att ställa in rätt skärpa sitter till vänster om sökaren. Mekanismen för mätsökaren sitter dold under en tämligen iögonfallande "metallarm". Fokuseringen fungerar i princip som en snittbild. Nedre delen av bilden förskjuts i sidled vid oskärpa och bilden blir hel när skärpan sitter rätt.

Det är mycket plast i denna kamera. Hela kamerakroppen är byggd i svart plast. Frammatningsratt och återspolningsratt är byggda i vit plast. På vissa modeller är dessa byggda i metall.

Denna kamera fanns i fyra variationer:

  • 1940-1948: Kodak Anastigmat f/3.5 51mm med KODAMATIC SHUTTER
  • 1940-1948: Kodak Anastigmat f/3.5 51mm med FLASH KODAMATIC SHUTTER
  • 1947-1951: Kodak Anastar f/3.5 50mm med KODAMATIC SHUTTER
  • 1947-1951: Kodak Anastar f/3.5 50mm med FLASH KODAMATIC SHUTTER. Den vi har.

På objektivet kan du läsa serienumret men det börjar med ES och det är Kodaks årskod. Koden fungerar som så att nummerserien 1234567890 är direkt relaterad till bokstäverna CAMEROSITY. Så vår kamera som har koden "ES" vilket betyder  "47", är alltså tillverkad 1947. Dessa kostade på den tiden $48 vilket idag skulle bli $573 i dagens värde vilket är ca 4695kr.

Du ser 12 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Kameran kommer från vårt museum.

Vi tar tacksamt emot både kameror och objektiv till muséet. Dels vill vi rädda kameror från att hamna på återvinningen och dels vill vi bygga vidare på vårt museum. Har du en kamera eller objektiv som du vill donera så maila till thomas@cyberphoto.se så skickar jag en betald kolliavi.

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

/Thomas