X-files: Tornfalk

Det är verkligen inte lätt att fotografera fåglar. Det kräver större tele än jag har, större kunskap om fåglar än jag har och mycket mer tålamod än vad jag har. Ändå vill jag visa en bild på en fågel idag.

Jag och min fru åker nästan varje lördag ut på äventyr i naturen. Denna gång passerade vi ett kalhygge och där satt en otroiligt söt tornfalk rätt nära vägen. Jag hade med både kamera och optik med som borde klarat denna typ av motiv men när jag kom hem så var inte en enda bild riktigt skarp. Den kameran med den optiken kommer aldrig mer ut med mig. Måttligt nöjd med de prylarna så tog jag fram min trostjänare Fujifilm GFX 100 och pluggade på en Pentax 645 600/5,6. Nu blir det fast optik och inga zoomar. Så nästa kväll åkte vi tillbaka. Det blev rätt bra bilder men istället för en tornfalk så satt en extremt skygg ormvråk på samma kalhygge. Så det blev några bilder på den från alldeles för långt håll.

Jag gav mig inte så lätt så jag lånade en begagnad Canon EF 500/4 från jobbet och satte den på GFX 100 via en Techart adapter. Bländade ner den ett steg, för då blir den riktigt bra. Grymt fin optik. Tredje kvällen så fick den följa med till samma plats och på vägen dit så hittade jag min blåhuvade vän uppe i en tall. Det är den bilden du ser här. Kraftigt delförstorad men det blev ändå en bild som jag verkligen gillade. Han har koll på mig. 

Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

/Thomas