X-files: Aurora

Tisdag kväll denna vecka så hade vi ett plötsligt norrsken. Jag skriver plötsligt för det bara pyrde grönt över större delen av himlen under kvällen men det blev aldrig någon dans där upp så jag liksom de flesta andra gav upp och åkte hem.

Senare på kvällen så tog jag en titt på mina norrskensappar och jag såg på Space Weather Live att det skulle komma en rejäl peak på densitet, haastighet och magnetfält om cirka 10 minuter. Ska man åka ut eller inte, det är varmt och skönt hemma, men jag blev nyfiken på om denna peak skulle kunna generera något på himlen. Jag valde bevisligen att åka ut och när jag var framme på mitt närmaste norrskens-spanings-ställe och hade precis satt kameran på stativet så började himlen plötsligt på att dansa. Jag hade aldrig tid att fundera på någon förgrund eller försöka få till en lite intressantare bild på norrsken än bara norrskenet. I brist på annat så tog jag några steg bakåt och min leriga Jeep fick stå som förgrund. Igen. 

Så dessa bilder är inga konstverk men norrskenet är ändå vackert även om det inte alls var så stor show. Jag trivs som bäst när det är norrsken över hela himlen och jag får coronan rakt ovanför mig. Kanske nästa gång.

Bilderna är tagna med Sony A7R IV med Sigma 14/1,8, 1,6s, f/1,8 och ISO 3200. Jag körde högt ISO för att inte få för lång exponeringstid då gradinerna rörde sig relativt snabbt. För att fånga norrskenets dansande staplar så måste man stå ut med lite brus i bilden.

Jag har börjat göra två redigeringar av norrskensbilder. En som jag använder själv för att se på min dator och sedan en ljusare variant för sociala media och till platser där de flesta ser bilderna på en telefon. De du ser här är de ljusare versionerna. Det är fler som läser bloggen på en telefon än på en dator numera.

Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

/Thomas