Fotohistoria: Agat-18

Agat-18 eller på ryska: Агат-18. En av de minsta och lättaste 35mm-kameror jag sett. Den tilltalar mig på något konstigt sätt så den måste få en plats i fotohistorien.

Detta är en kamera som är konstruerad och tillverkad i forna Sovjetunionen. Det innebär att den inte är speciellt bra. Ryssarna byggde några objektiv som var helt okej. De byggde många objektiv som hade kul egenskaper, vad som då korrekt betraktades  som optiska fel men som idag gör att dessa objektiv kan vara kul att leka med. Deras kameror hade ingen större precision alls och många av dem luktade rätt illa. Det är den hårda sanningen. Så varför få denna kamera vara med? Jo, den är lekfull och den är intressant. Absolut värd att ta en titt på. Jag skulle nog aldrig använda den i praktiken. 

Agat-18 lanserades 1984. Den var en billig, plastig kamera med tveksam kvalitet. Den väger bara 132 gram och har en 28mm Industar (ИНДУСТАР) optik som har en ljusstyrka på f/2,8. Den hade glaslinser, vilket var bra, dock bara tre linser. Industar-objektivet var rätt skarpt för att sitta i en så enkel kamera. Däremot så den enkla, dvs en-lagers, antireflexbehandling gjorde att objektivet hade väldigt lätt att få reflexer i optiken. Den var halvformat. Den tillverkades av Belomo, Belorussian Optical and Mechanical Association, en fabrik som bestod av en sammanslagning av fabrikerna MMZ, Vilejka och Peleng. Den tillverkades fram till 1988 när den ersattes av den lätt uppgraderade Agat-18K. Det var egentligen bara lite utökade exponeringstider och något utökad ISO-omfång som skiljde. Agat-18K tillverkades fram till 1997.

På den yttre gula ringen hittar du bländartalen och de olika exponeringssymbolerna. Denna kamera har ingen ljusmätare utan beroende på vilken symbol du väljer så väljs ett bländartal, och i förhållande till bländartalet så väljs en exponeringstid. Vid f/2,8 så används 1/60s och vid f/16 används 1/250s.

På den inre gula ringen ställs filmkänsligheten in. Den anges i rysk Gost-standard. Mycket opraktiskt. GOST, ГОСТ, är ett ryskt system som introducerades 1951 och harmonierades med ISO-skalan först 1987. Ett GOST-värde var något lägre än ett ISO-värde för samma känslighet. För att omvandla ISO till GOST multiplicerades ASA-värdet med 0,9 – notera dock att detta inte är en matematisk regel utan bara en tumregel. Akronymen GOST står för det ryska государственный стандарт, gosudarstvennyj standart, vilket betyder statlig standard.

Kamerans gula ringar och den gula avtryckaren fanns även i orange och i rött. Ska vi gå onödigt in på djupet så står de två första siffrorna i serienumret för vilket år den var tillverkad. Även om detta var intressant kamera att titta närma på så ska man jämföra den med en Minox 35 eller Olympus XA som är lätta och små analoga kameror så har självkart Agat-18 inte sportmössa till chans.

Värdet på en sådan kamera ligger på mellan 300-500kr.

Du ser 7 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Kameran kommer från vårt museum.

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

/Thomas