Fotohistoria: Canon F-A

Namnet är minst sagt klurigt, den heter F-A, så det borde då räknas till F-serien men modellen byggde på en Canon AE-1 och därför får den väl räknas till A-serien. F-A var en specialmodell från 1980 avsedd för medicinsk användning.

F-A levererades med en unik motor, Canon Motor Drive MZ. Den hade även en speciell sökare. Vad jag kan se så var F-A själva kameradelen för Canon CF-60ZA Retina Camera. Den användes för ögonundersökningar. Förmodligen ögonbottenfotografering. Kameran har varken inställning för filmkänslighet eller exponeringstid. Det verkar finnas två versioner av F-A. Den du ser bland bilderna från vårt museum har beteckningen F-A på toppkåpans ena sida. Denna version är helt i svart. Den andra versionen har beteckningen F-A ovanpå prismat och vissa delar är i silver.

Du kan se 4 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan.

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

/Thomas