Test: Canon RF 85/1,2 L USM DS

Test

DS-varianten av RF 85/1,2L USM är, till skillnad från standardvarianten, försedd med en "Defocus Smoothing"-behandling av två linsytor i konstruktionen. Syftet med DS-modifikationen är att ge en ännu vackrare teckning av bakgrunden - eller andra motivdelar utanför fokus. Det som också brukar kallas "bokeh".

Mats skriver: De DS-behandlade linsytorna gör att kanten av t ex varje ljuspunkt i bildens oskarpa områden tonas av mjukare mot omgivningen. Ju mer ur fokus en punkt är desto större cirkel kommer den utgöra i bilden.  DS-behandlingen gör även att det effektiva ljusinsläppet minskar en aning. Vid full öppning minskar insläppet med motsvarande 1,3 bländarsteg. Även denna effekt avtar vid nedbländning och går man ner längre än till ~f/3, så är ljusgenomsläppet lika stort som på standardversionen av objektivet. Detta är ett av de få ljusstarka objektiv på marknaden som jag mer än gärna bara vill använda på största bländaröppning. Redan på f/1,2 är skärpan så bra att man börjar undra om det kan bli så mycket skarpare vid nedbländning, som det annars alltid brukar bli.

Läs hela testet här:  Canon RF 85/1,2 L USM DS test