Sigma fp

Nyhet

Sigma förvånar hela fotomarknaden med att presentera världens minsta och lättaste spegelfria systemkamera med fullformatssensor!

Förutom att Sigma fp är en liten och smidig stillbildskamera så är den en kompetent videokamera. Den är inte större än 112,6 × 69,9 × 45,3mm, och den väger endast 422 gram. Första frågan blir vilken sensor den har då Sigma historiskt använt Foveon-sensorer och ryktena har gått hett om en ny kmaera med Foveon-sensor, men det är faktiskt inte denna. Sigma fp använder en "vanlig" BSI-CMOS på 24,6MP. Det är troligast en liknande sensor som sitter i Sony A7 III och Panasonic S1.

Kameran har ingen sökare utan endast skärmen på baksidan. Det är en 3,2" pekskärm med 2,1MP. Sigma fp kan fotografera 14-bit RAW. Den kan filma i bland annat 12-bit CinemaDNG RAW-video i 4K/24p. Den använder då USB 3.1 och inte HDMI för det. Den klarar också filma i 1080 och 120fps. Till en början klarar den att filma i fullformat och i Super 35. Kameran har självklart L-fattning. ISO från 100-25600, men har också möjlighet till ISO 6. Ja du läste rätt, vi har inte skrivit fel, ISO 6. Sigma fp kan utöka ISO till hela 102400.

Den använder SD minneskort. Sigma kommer också att släppa en mängd tillbehör till fp. Så långt vet vi att ett grepp, en blixthållare och en lupp för bildskärmen kommer. Den är väderskyddad på 42 punkter och har även kylflänsar mellan skärmen och kamerahuset. Sigma fp har en en inbyggd funktion för HDR för både stillbilder och för video. Den har ingen mekansik slutare utan slutaren är helt elektronisk. Det kan skapa problem med vad man kallar "rullande slutare" men Sigma säger att de har hanterat det, men vi får se när vi testar den, de har säkert löst det på ett tillräckligt bra sätt.

Vad fp står för? Ja, udda nog står det för "fortissimo pianissimo" vilket översatt från Italienska betyder typ "mycket starkt och mycket mjukt". Kameran har kontrastdetekterande autofokus men Sigma har lagt till något som de kallar "Moving Object Prediction". Autofokusen har 49 punkter, ansiktsigenkänning och ögon-fokusering.

Du kan förbeställa en Sigma FP redan nu, leveransdatum och pris är okänt.

Boka här: Sigma FP