Fotohistoria: Fujifilm Q1

Idag ska vi titta på en obetydligt men ändå lite intressant del av fotohistorien nämligen Fujifilm Q1 som fanns som både som APS-kamera och som digitalkamera.

Självklart är innehållet på de olika modellerna helt olika då en är analog och en är digitial. Fujifilm Q1 för APS-film kom 2001 medan Fujifilm Q1 digital kom 2003.

Egentligen så ville vi visa den mest för sin design. Allt är runt på den och titta gärna på alla 5 bilderna. Vill du inte vänta på att den byter bild själv så kan du klicka på prickarna under bilden.

Fujifilm Digital Q1 hade en 1/2" sensor på hela 2MP. ISO 100 eller 200. Optiken motsvarade 46mm på en fullformat. Det var ingen bra kamera och den var billig. Den fanns även i svart. Den hade en närgräns på 1,2m och macroläget var ner till 0,6m. Det fanns också en version med 3MP.

Fujifilm Nexia Q1 Zoom hade en zoomoptik på 22-44mm med den fantastiska ljusstyrkan f/8-f/12.
Fujifilm Nexia Q1 hade en zoomoptik på 22mm med ljusstyrka f/8. Fanns i flera färger.

Ingen av dem har något värde, varken som samlarkamera eller som brukskamera. Hoppas att du tyckte det var kul att se kameran ändå.

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.