Bloggpost

2019-02-21

Fotohistoria: Rondine

En liten italiensk skönhet!

Företaget Ferrania har rötter ända från 1882 i form av SIPE, vilket stod för Società Italiana Prodotti Esplodenti, vilket betyder Italiens samfund för explosiva produkter. De tillverkade kemikalier för krigsindustrin och nära andra världskrigets slut så skapade de Film Ferrania som 1923 blev till Ferrania. Att tillverka kemikalier för film är inte så långt ifrån att tillverka kemikalier för sprängämnen.

Ferrania tillverkade i huvudsak film men också ett försvarligt antal kameror. Den du ser på bilden är en Ferrania Rondine från 1948. Den tillverkades fram till 1957 och använde 127-film. Negativformatet var 4x6,5cm och gav 8 bilder per filmrulle. Optiken av var Meniscustypo som de flesta andra lådkameror. Slutaren har två lägen: "I" som ger ca 1/75s och "P" som står för B. På bilden från filmhållaren så ser du att den har en riktig tryckplatta för att hålla filmen så plan som möjligt. För att ladda kameran med film så tar man bort hela kamerans högra sida, med frammatning och allt. Spärren är märkt med C för Chuiso vilket betyder stängd och A som står för Aperto vilket betyder öppen. Även om kameran var avsedd för den "lägre" marknaden så andas kameran både kvalitet och stil.

3M köpte upp Ferrania 1964. Onödigt vetande är att Ferrania var sista filmtillverkaren att tillverka 126-film 2007, Kodak övergav 126-film redan 1999. Ferrania använde filmnamnet Solaris och Scotch men tillverkade film åt många andra namn också. De tillverkade tidigare även 135, 120, 110 och APS-film.

2010 stängde de sista fabriken och la ner produktionen helt. 2014 så dök ett nytt Film Ferrania upp på kickstarter där de skulle tillverka en diafilm. Tyvärr fick de problem vid starten och de fick också hälsomiljöproblem med lokalerna som de köpt på Ferranias fabriksområde. Under byggnadsprocessen så hittade de en gammal handskriven lapp som beskrev receptet på den gamla svartvita Ferrania P30-filmen. 2017 tog de tillvara på tillfället och nytillverkade P30-filmen och rönte stor framgång med den.

De är intressanta för samlare, trots att de är av typen lådkamera, på grund av dess höga kvalitet och snygga design. Du får ge 500-1500kr för en sådan kamera. De fanns i grön, blå, brun, svart, burgundy och röd. Det fanns tre versioner. A som hade fixfokus, B som hade fokusering och BF som även hade blixtuttag. Det är den senare, BF, som du ser på bilden. Objekitvet är på 75mm och f/8,8.

Rondine betyder svala på italienska. Vårt exemplar saknar ramsökaren på kamerans topp.

/Thomas