Fotohistoria: Agfa Trolix

En kamera som skulle kunna vara direkt ifrån tv-serien Poirot. Skön design. Det har byggts många kameror i bakelit, men denna kamera är byggd i något som kallas Trolitan, därav namnet Trolix, men det verkar ändå vara en form av bakelit.

Bakelit, fenolplast, är en osmältbar härdad plast som var det första plastmaterialet som framställdes i industriell skala. Det uppfanns av Leo Baekeland i Yonkers, New York omkring 1907–1909. Materialet har blivit allt mindre använt allteftersom nyare plaster och mycket tåligare har uppfunnits.

Agfa Trolix, som också kallas Box 14, byggdes 1936-1940 och använde 120-film som gav 6x9cm negativ. Objektivet är ett 100mm f/11 av Meniscustyp. På ena sidan av optiken sitter en ratt för normal exponeringstid (ca 1/30s) och B för Bulb. PÅ andra sidan sitter en ratt som ger full öppning, gulfilter och liten bländaröppning (ca f/22). Längre ner fanns avtryckaren som utlöser slutaren i båda riktingarna vid snabb tid och fungerar som öppna och stänga i B-läget.

Eftersom plast av typen bakelit är känslig för stötar och går lätt sönder så är det sällan man hittar den typ av kamera i ett 100% intakt skick. Vårt exemplar är helt felfritt och all mekanik fungerar. Du kan se 6 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

Dessa kameror är inte så populära hos samlare då "lådkameror" räknas som lite enklare och billigare. Denna modell gillar vi mycket på grund av sin sköna design. Kamerans design skriker verkligen Art Deco. Vårdet på ett fungerande exemplar ligger kring 400-800kr. Dyraste på ebay i skrivande stund låg på hisnande 3100kr.

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.