Fotohistoria: Contax RTS

Är inte detta en stilfull kamera? Den är designad av Porsche!

1932 Contax dyker upp som kameramodell från Zeiss Ikon och blev senare ett varumärke. Men vi hoppar över hela historien och går direkt till RTS:

1975 återuppstår märket Contax av Yashica/Kyocera och de lanserar RTS.

1982 lanserades RTS II.

1990 lanserades RTS III. Nu med inbyggd motor.

1996 Nu skulle vi bara fokusera på RTS-modellerna men vi måste ändå på nämna Contax AX som hade en autofokus som fungerade genom att filmplanet flyttade på sig istället för objektivet. En unik lösning som gjorde att du kunde använda dina gamla fina Zeissobjketiv.

2005 Kyocera slutar tillverka Contax kameror. Sorgligt.

RTS står för Real Time System. Hela grundtanken med Contax RTS var snabbhet och kvalitet. Och det uppfyllde den. Avtrycket var kanske det mest unika. Det var ett elektroniskt avtryck till en elektronisk slutare. Du behövde knapp trycka ner en millimeter förrän den tog bilden. Det innebär att man lagt aktivering av ljusmätning till en annan knapp som var på kamerans framsida ovanför självutlösaren. Den använde en snabb kiselcell till ljusmätaren och slutaren var luftdämpad så den gick både tyst och vibrationsfritt. RTS hade både tidsautomaik och helt manuell kotroll. Detta var nog den modernaste konstruktionen på marknaden då den släpptes 1975. Den kom med ett komplett objektvprogram från 15mm upp till 1000mm.

RTS II ser tämligen lika ut men skiljer åt sig mer än man tror. På utsidan så är det mest uppenbara den elektroniska självutlösaren men på insidan har det hänt desto mer. En ny titanslutare som styrdes av quartzkristaller. Sökaren visar hela 97% av bilden mot RTS som vara visade 92%, ny LED info i sökaren, ny TTL blixtljusmätning, för att nämna några. RTS II är den populäraste av dessa tre, både som brukskamera och som samlarkamera. En klassisk kamera som skulle pryda vilken bokhylla som helst.

RTS III var en av 90-talets bästa kameror. Ytterligare förbättrad, nu med inbyggd motordrift på 5 bilder per sekund, samt en ny TTL blixtmätning med Pre-Flash Spot Meter som gjorde att den fungerade även som blixtljusmätare. Slutaren klarade 1/8000s och blixtsynken på 1/250s. Det som verkligen utmärkte denna kamera var att den hade ett vakuumsystem som sög fast filmen mot tryckplattan och för första gången fick de fina Zeissobjektiven komma till sin fulla rätt. RTS III hade även bländarautomatik förutom tidsautomatik och manuell.

De flesta objektiven från denna tidsepok har inte tillräcklig upplösning för digitalkameror men Zeiss-objektiven till dessa kameror är oftast tillräckligt bra. Zeiss Planar 50/1,7 och Zeiss Planar 50/1,4 kan du få tag i till vettiga pengar och de är riktigt bra. En lite bortglömd optik är deras Zeiss Sonnar 85/2,8. Många ratar den för ljusstyrkan, men optiskt är den riktigt bra. Vissa säger att den är bättre än Zeiss 85/1,4, det är inget vi testat och är nog lite tveksam till det, men att ens jämföras med 85/1,4 trots betydligt lägre pris och vikt är ju ändå beröm faktiskt. När vi ändå pratar om deras optik så har de en pancake Tessar 45/2,8 som är rätt cool. Den är inte lika bra som 50mm-objektiven men den är riktigt smidig. Skärpan är helt okej men bokehn är lite sisådär på dem. De är mer sällsynta och därmed också oftast dyrare.

Du kan se 11 bilder på kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Kameran på bilderna kommer från vår egen samling.

För dig som vill läsa mer så har jag just testat några fler gamla gluggar:

Canon FDn 135/2,8 >>
Canon FDn 85/1,8
 >>
Olympus OM 135/2,8 >>
Olympus OM 135/3,5 >>
Konica Hexanon AR 50/1,7 >>
Tamron 300/5,6 >>
Tamron SP 90/2,5 >>

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.