Fotohistoria: Nikonos IV-A

Året var 1983 och jag var på semester med min dåvarande flickvän, hennes brorsa och pappa. Vi hade åkt ner till Liseberg och vi skulle åka en bergochdalbana så pappan satte min kamera runt halsen, varpå han gick och köpte sig en glass. När vi kom tillbaka så hade han spillt rejält med glass på kameran. Jag sa att det är inga problem och tog kameran, gick till en närliggande fontän och doppade kameran i vattnet och tvättade av den till mångas närvarandes förfäran. På den tiden var vattentäta kameror ett okänt begrepp.

Jag hade också med den kameran till Bern i Schweiz där den och jag simmade i floden Aare mitt i stan. Återigen så var folk inte vana med en "galning" som använde sin systemkameralikande kamera under vattnet. Var faktist rätt kul att se folks reaktioner på den tiden. Idag skulle nog ingen lyfta på ögonbrynen.

Nog med nostalgi, låt oss fokusera på själva kameran. Nikon började Nikonos historia med den kamera som endast hette Nikonos. Den tillverkades 1963-1968. Fast egentligen så börjar historien 1961 när det franska företaget La Spirotechnique konstruerade en 35mm kamera som de kallade Calypso efter en nymf i den grekiska mytologin. De kontaktade Nikon om kommerciell produktion och försäljning. Den var helt manuell och saknade ljusmätare. Nikonos II tillverkades 1968-1975. fortfarande helt manuell och utan ljusmätare. Nikonos III tillverkades 1975-1980. Även den helt manuell och utan ljusmätare.

1980 lanseras Nikonos IV-A med TTL ljusmätare och tidsautomatik. Den jobbade från 1/1000s ner till 1/30s. Sedan fanns en mekanisk B och en mekanisk 1/90s med benämning M90 som du kan se på bilderna. Nikonos IV-A med 35/2,5 vägde 900 gram så den var lätt för att vara en undervattenskamera men ganska tung som som vanlig kamera.

Den populäraste optiken var 35/2,5 då den kunde användas både under och över vatten utan problem. Det är också den du ser på bilden. Den andra optiken vi har som du ser bland bilderna är en 80/4 och den fungerade också lika bra under som över vatten. De andra objektiven som fanns tillgängliga, 15/2,8, 20/2,8, 28/3,5 fungerade endast under vatten.

Den efterföljdes av Nikonos V som även hade manuella tider och TTL-blixt. Den tillverkades 1984-2001. Sista Nikonos blev RS som var en spegelreflexkamera. Tillverkades 1992-2001. Den hade egen objektivfattning medan objektiven på alla de äldre Nikonos passade alla till alla kamerahus.

Du kan se 14 bilder på kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Kamerorna på bilderna kommer från vår egen samling. Alla Nikonos-modeller pryder sin plats i en kamerasamling och de väcker mycket intresse och många frågor.

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

Till er som vill läsa mer om äldre optik så är dessa nyligen testade:

Prinz Galaxy 200/4,5 >>
Pentax Super-Takumar 200/4 >>
Schneider-Kreuznach Curtagon 35/2,8 >>
Pentax Super-Takumar 85/1,9 >>
Konica Hexanon AR 40/1,8 >>
Konica Hexanon 52/1,8​ >>

/Thomas